ČETVRTI MEDJUNARODNI FESTIVAL KARIKATURE „KOLAŠIN 2019“: Prva nagrada Miljanu Obreniću

KARIK Fest 2019 tri nagradjene karikature

Crnogorac u zakrpljenom „ođelu“, izvadio novčanik u kojem nema ni eura ali zato ponosno „viri“ četiri-pet članskih karata političkih partija. To je poruka pobjedničke karikature Četvrtog Medjunarodnog festivala karikature „Kolašin 2019“ čiji je autor Miljan Obrenić iz Crne Gore. Drugo mjesto je je osvojio Nima Šahmiri a treću Milenko Kosanović iz Srbije koji su putem video bima zahvalili na nagradama.

U okviru prve večeri Festivala, nagradu pobjedniku Miljanu Obreniću je uručio Darko Drljević, inicijator i pokretač ove renomirane medjunarodne smotre karikature i jedan od najpoznatijih svjetskih karikaturista.

  • Činimo sve da Festival iz godine u godinu raste jer su poruke koje šalje višestruko vrijedne i za Kolašin i za Crnu Goru.Do sada nemamo nikakvu podršku države i nadležnog Ministarstva ali očekujemo da se takav odnos promijeni jer ovim dogadjajem Kolašin i Crna Gore stižu do planetarnih adresa na kojima ih do sada nije bilo, istakao je Drljević.

KARUK Fest 2019 Darko urucuje Miljanu Obrenicu

Mladi crnogorski karikaturista Miljan Obrenić se zahvalio na priznanju i izrazio očekivanja da će kolašinski Festival iz godine u godinu zauzimati sve značajnije mjesto na „tabeli“ svjetske karikature. Luka Lagator, poznati crnogorski i svjetski karikaturista koji je bio predsjednik žirija, izrazio je zadovoljstvo i brojem kvalitetom karikatura koje se pristigle a ove godine ih je bilo 805, od 220 autora iz 53 zemlje. U ime grada domaćina prisutne je pozdravio Milosav Bulatović, predsjednik opštine koji je u prvi plan stavio zadovoljstvo što je grad domaćin ovako renomiranoj smotri karikature ali i obavezu da festival koji će se tradicionalno održavati u Kolašinu, svake godine ima sve veće domete.

  • Vjerujemo da i na ovaj način sklapamo mozaik novog duhovnog i kulturnog izgleda Kolašina. Darko Drljević, moj školski drug sa kojim sam bio zajedno i u razredu ali i u likovnoj sekciji je u stalnoj ambasadorskoj misiji kada je u pitanju Kolašin i Crna Gora. Njegovom karikaturom postajemo poznati i planetarno priznati i to nas obavezuje da ovaj Festival raste, istakao je Milosav Bulatović, predsjednik opštine.

KARIK Fest 2019 Bato govori

Otvorena je i izložba najboljih radova a Žiri je urućio i deset specijalnih nagrada. Jednu od njih je dobio i Goran Čeličanin iz Srbije koji je u obraćanju kolašinskoj publici kazao da se Darko Drljević kotira medju pet najboljih svjetskih karikaturista i da Festival koji on osmišljava i organizuje treba da raste ka pozicijama koje on ima kao karikaturista. Publiku je pozdravio i Radojica Bulatović koji je bio član žirija ,ističući da je karikatura specifična umjetnost koju malo ko može da spozna jer se u dvije linije kaže sve a ne govori, skreće se pažnja na globalne probleme ali i na lokalne gluposti, na palanku koja nije u maloj varoši već u glavama. Bato Dragojević, takodje član žirija definisao je moć karikature koja može da prosjaku kaže da je princ, kralju da je dramska luda, ženi da je svetica, ubici da je svetac a svecu da je samo otisak smrtnog čovjeka.

U prigodnom zabavno satiričnom programu kojeg je vodio Dragan Mitov Djurović, učestvovali su aforističarka Milica Papović i kantautor Marinko Pavićević.

KARIK Fest 2019 prvi red

KARIK Fest 2019 Darko Drljevic