Kulturne manifestacije

Udahni Kolašin

Udahni Kolasin 5Uz pomoć institucija, društava i pojedinaca u Kolašinu je osmišljen bogat kulturno zabavni program koji je trajao cijelo ljeto. Manifestacija koja je simbolično dobila naziv „Udahni Kolašin“ za cilj upravo ima  da dešavanjima različite sadržine upotpuni kulturno zabavni život u gradu tokom ljeta ali i duže zadrži turiste koji posjećuju naš grad.

Manifestacija „Udahni Kolašin“ počela je zvanično programom „Pazarni dan“ u kojem je sadržano niz dešavanja.

Društvo „Prijatelji Kolašina“ koje je i generalni pokrovitelj ove manifestacije predstavilo je program koji je pripremljen za ovo ljeto za sve one koji su  boravili u Kolašinu.  Između ostalog izdvojen je  Tango kamp, sportske manifestacije, regionalni festival alternativnog pozorišta. Društvo je uspjelo da obezbijedi 30 000 eura za sadržaj kompletne manifestacije.

„Pazarni dan“ je otvorilo KUD „Mijat Mašković“ igrom i pjesmom iz okoline Kolašina, pjevačka grupa KUD – a, dječiji izvođački ansambl KUD –a i  izvođač narodne muzike Rajko Bulatović.

Udahni Kolasin 5Na otvaranju manifestacije održano je i takmičenje u pripremi kačamaka. Žiri u sastavu Mile Lazarević, Verica Aničić i Branimir Anđelić ocjenjivali su ukus, miris i kvalitet namirnica koje su korišćene za pripremu kačamaka. Prvo mjesto u pripremi kačamaka dodijelili su Nadi Vukićević, drugo mjesto podijelile su Gordana Dulović i Ljiljana Tatić, treće mjesto pripalo je Branki Šćepanović i četvrto mjesto Ljiljani Dragović. Kolašinsko amatersko pozorište izvelo je predstavu „Farmagonija“ dok su Bjelopoljski tamburaši zabavljali kolašinsku publiku u glavnoj kolašinskoj ulici do kasnih večernjih sati.

U holu Centra za kulturu postavljena je izložba starih fotografija Kolašina koju su posjetioci mogli  pogledati svakog dana osim nedjelje.

Kolašinska publika imala je  priliku da odgleda stare dokumentarne filmove koji su prikazani u saradnji sa crnogorskom kinotekom: “4 kilometra na sat“,  „Crna Gora u filmskim žurnalima“, „Kamenom zarobljeni“, „Mojkovačka bitka“ i  „Veče autorskog filma“, Dragoslava Jeknića Šafta.

Udahni Kolasin 4Organizatori su mislili i na najmlađe pa su  tako pored Šante Pante prikazane predstave  „Petar Pan“, „Studenko“ i „Plavi zec slavi rođendan“. Važno je spomenuti da je naš grad ukrašen i sa 30 žardinjera sa cvijećem koje je takođe iniciralo društvo „Prijatelji Kolašina“. Takođe, u sklopu manifestacije održano je niz zanimljivih događaja od večeri  sevdaha, gostovanja nekoliko muzičkih grupa iz Crne Gore i regiona, gostovanja pozorišta za odrasle iz Srbije, Hrvatske i Slovenije i gradova iz Crne Gore, izložbe kolašinskih umjetnika, promocije knjiga, biciklističke trke, tango kampa, basketa, karate kampa za djecu i ostali sportski događaji.

Organizacija manifestacije „Udahni Kolašin“ realizovana je uz pomoć Ministarstva turizma, Nacionalne turističke  organizacije, lokalne turističke organizacije, Centra za kulturu, Sportskog saveza Kolašina, lokalne uprave, NVO „Natura“ i društva  „Prijatelji Kolašina.“