Eno braća kolo uvatila

eno braca3

KUD „Mijat Mašković“ posle samo mjesec dana od velikog koncerta, ponovo je napunilo salu Centra za kulturu. Ovoga puta kolašinska publika je imala poseban razlog za uživanje u majstorijama folkloraša. Naime, gosti našeg društva bili su najstarije muzičko društvo iz Srbije ADZNM „Gusle“ iz Kikinde i FA „Nikola Đurković“ iz Kotora.

Cilj koncerta simboličnog naslova „Eno braća kolo u’vatila“ bio je promovisanje folklornih igara i pjesama iz tri različita podneblja. Tako je predstavljena igračka tradicija Banata i Pomorišja koju su maestralno prikazali gosti iz Kikinde, pod rukovodstvom specijaliste za tradicionalne igre Igora Popova; igre iz crnogorskog primorja koje je priredio kotorski ansambl kroz autorska djela prof. Predraga Šušića te tradicija nekadašnjih crnogorskih Brda koju su do detalja dočarali članovi KUD-a „Mijat Mašković“ u scenskim prikazima specijaliste za tradicionalnu igru Davora Sedlarevića.

ADZNM „Gusle“ – Kikinda je osnovano 1876. Pokretači su i izdavači časopisa „Gudalo“- prvog muzičkog časopisa na Balkanu. Organizatori su prvog radio prenosa u Srbiji. Realizatori su naučnog „Etnokampa“ kao i Festivala narodnih orkestara FENOK. Inicirali su osnivanje smjera za tradicionalnu igru u Kikindi – jedinog takve vrste. Imaju preko 600 članova u 14 sekcija. Preko 4400 koncerata u 300 gradova je iza njih. Glavni umjetnički rukovodilac je spec. Igor Popov. Direktor društva je Zoran Petrović.

eno braca1FA „Nikola Đurković“ iz Kotora osnovano je nakon više od 20 godina pauze u folklornim aktivnosim u Kotoru. Od 2010. godine na inicijativu prof. Predraga – Peđe Šušića je obnovljen rad folklornog ansambla. Ubrzo po osnivanju okupili su velik broj članova i realizovali niz zapaženih turneja. Kulturni život Kotora postao je nezamisliv bez njih.  Veoma brzo postavljeno je 10-ak koreografija eminentnih koreografa. Umjetnički rukovodilac i osnivač je  prof. Predrag Šušić, a direktor je  Miloš Dževerdanović.

Koncert su otvorili domaćini sa poznatom obradom običaja „Veselo“ iz moračko-rovačkih sela, da bi publiku na noge podigli Kikinđani savršenim izvođenjem banatskih igara. Igrom Vrsuta i živopisnim nošnjama spičansku tradiciju donijeli su Kotorani.

Prave ovacije izazvao je scenski prikaz „Petrovdan na katunu“  – koji su na sceni premijerno izveli domaćini vrativši publiku u neko davno vrijeme razdraganog života na katunima. Nastavilo se sa igrama iz Pomorišja koje je ADZNM „Gusle“ odigralo tehnički perfektno što je pokazala kolašinska publika prekidajući koreografiju nekoliko puta aplauzima. Gosti iz Kotora su potom šumom talasa i otmenom bokeškom melodikom i igrom pokazali zašto važe za čuvare bokeške tradicije. Pjevačke grupe KUD-a „Mijat Mašković“ su standardno na vrhunskom nivou pjevale pjesme „na glas“ da bi u finišu koncerta Kikinđani igrama iz Krajiša i „Šopskom svitom“ na najbolji način pokazali dinamični temperament jugoistočne Srbije. Međutim, prava atrakcija bilo je zajedničko igranje svih 60- ak učesnika, prvo banatskog malog kola, a onda i crnogorskog kola na poziv pjesmom „Oj đevojko iz Kikinde, skoči da te momci vide“ kada su u kolu po crnogorski zaigrali naizmjenično parovi u različitim nošnjama, pokazujući bogato igračko znanje. Program je nadahnuto vodio Nikola – Lića Šćepanović.

eno braca2Gostima iz Kikinde priređen je izlet na Biogradsko jezero, koji je pomogao Nacionalni park Biogradska Gora, a društvima su uručeni i promotivni flajeri koje je obezbijedila Turistička organizacija Kolašina. Članovi „Gusala“ su bili oduševljeni prijemom publike, te prirodnim ljepotama Kolašina i domaćinskim odnosom kako članova kolašinskog društva, tako i vlasnika privatnog smještaja u kojima su boravili.  Centar kulture Kolašin izražava zahvalnost osoblju restorana „Planinar“ na vrhuskoj uslužnosti kao i preduzeću „Cetmar“ na pomoći, te prof. Peđi Šušiću koji je pomogao naš  KUD i organizaciju koncerta čak i materijalno.

Na samom kraju, u prostorijama KUD-a do duboko u noć igralo se kolo, pjevale pjesme i dogovarala buduća gostovanja. Kolašin je pokazao da je dostojan organizovanja velikih folklornih koncerata, a citiramo jednog poznavaoca folklora koji reče: „Kolašinci i Kotorani su dokazali da su u vrhu foklora…. Kikinđani su to i ostali.“