Humanost na djelu

Nasa djeca

Kolašinsko pozorište pokreće akciju humanitarnih igranja u pozorištu. Od 17 – 24. decembra, djeca glumci, njih dvadeset, sa starijim kolegama, odigraće tri predstave za djecu.

 

Glumac kolašinskog pozorišta Đorđije Tatić je kazao da će prihod od prodatih ulaznica biti uplaćen na tri adrese, Stefanu Vučkoviću, dječaku oboljelom od leukemije, Društvu za zaštitu životinja NVO Pas i organizaciji koja se bavi problemima djece sa posebnim potrebama NVO Zvijezda. Branislav Jeknić direktor Centra za kulturu ustupio nam je prostor za igru i na taj način se u svoje i ime Ustanove na čijem je čelu priključio našoj akciji.

„Ne možemo gledati skštenih ruku na probleme koje imaju druga stvorenja oko nas i misliti da to nije naš posao i da postoje institucije koje će rješavati taj problem. Možda i hoće, ali neki problemi ne trpe sporost. Kad kažem stvorenja, mislim na ljude i životinje, zajedno smo na ovoj planeti i polažemo jednako podstanarsko pravo, jer nijesmo ništa drugo do podstanari na njoj. Za ovaj vid problema ,,kasnije ću“ ne smije da postoji, mora danas, sada.  Nije ljudski znati da je nekome potrebna pomoć a ne učiniti je ako ste u prilici. Porazno je gledati pseće oči kako vas molećivo gledaju  dok se gase morene otrovom koji je ljudska ruka ušuškala u parče hljeba. Dok govorim ovo, negdje neko trpi velike  bolove i bori se za život  jer nema novca da kupi lijek koji bi mu olakšao bol ili pomogao da ozdravi.  Postajemo li imuni na tudju muku i bol? Šta se desilo sa empatijom?

Nadam se da će ova naša akcija uticati i na ostale pojedince, organizacije i institucije da razmisle kako bi mogli dati svoj doprinos u rješavanju problema koji nas okružuju. Nećemo se zaustaviti na ovome, imam u planu sa svojim kolegama iz pozorišta još neke akcije koje ćemo nadam se sprovesti početkom iduće godine, i na taj način prikupiti novčana sredstva za one kojima su prijeko potrebna. Drago bi mi bilo da se ova priča proširi i na druge pozorišne kuće i ustanove koje se bave kulturom. Humanost i plemenitost su usko vezane za ovu oblast. Uz malo više napora moglo bi sve ovo da poraste u nešto veliko i lijepo, kao pozorište, kao umjetnost“, kazao je Tatić.

Prva predstava „Trapavi Alibaba i razbojnici“  biće odigrana 17. decembra u 11:30, zatim slijede, 21. decembra u 17h „Naša djeca“, a 24. decembra, takodje u 17h, „Magareće godine“.