JOŠ JEDNA ŽENA NA ČELU LOKALNE SAMOUPRAVE, Marta Šćepanović nova predsjednica opštine: Okrećemo novi list u razvoju Kolašina

Marta Scepanovic

Nova predsjednica Opštine Kolašin je Marta Šćepanović, koja je na toj funkciji naslijedila Milosava Bulatovića, nakon što je Bulatović polovinom maja podnio ostavku, koja je uslijedila zbog pravosnažne presude kojom je osuđen na uslovnu kaznu za zloupotrebu službenog položaja.

Bulatoviću je na sjednici lokalnog Parlamenta održanoj 9. Juna, konstatovan prestanak mandata, nakon čega je Šćepanović izabrana za novu predsjednicu Opštine i to većinom glasova odbornika Demokratske partije socijalista (12- DPS), Grupe birača (2-GB) “Šule i Mikan s građanima za Kolašin” i Socijaledemokrata (1-SD), a za njen izbor glasao je i predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić. Nezavisni odbornik dr Momčilo – Momo Vukčević bio je uzdržan, odbornik SDP-a Bojan Zeković takođe, dok je odbornica te partije Željka Vuksanović glasala protiv. Nova predsjednica opštine nije dobila podršku odbornika Demokratske Crne Gore i prisutnih iz koalicije DF-SNP.

Prethodno je na sjednicama Izvršnog i Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Kolašina, Šćepanović jednoglasno predložena za tu funkciju.

U svom prvom javnom obraćanju u lokalnom Parlamentu, nije krila zadovoljstvo izborom za novu predsjednicu Opštine Kolašin, ističući da se to dogodilo i “prije nego što je očekivala i možda ne na način na koji je očekivala”. Odluku o preuzimanju te funkcije svega nekoliko mjeseci uoči predstojećih lokalnih izbora, ocijenila je hrabrom, zahvaljujući se svima koji su joj ukazali povjerenje, predložili je i podržali njen izbor.

Šćepanović je poručila da nije trenutak za nadahnute svečane govore i pompezne programe rada, već je vrijeme za okretanje novog lista u razvoju kolašinske opštine, “zasnovanom na novim idejama, inovacijama, predanom radu, entuzijazmu i energiji mladih i svih zaposlenih u lokalnoj administraciji i gradskim službama” . Novoizabrana predsjednica opštine, najavila je novi i moderniji pristup u organizaciji posla, u cilju kreiranja efikasne, decentralizovane, depolitizovane, profesionalne, odgovorne i ka građanima orjentisane lokalne samouprave.

Kao jedan od najvažnijih segmenata u njenom predstojećem radu, kao predsjednice svih građana, navela je bolju i intenzivniju komunikaciju sa stanovnicima Kolašina i najavila organizaciju građanskog sata “Otvoreno sa opštinom “ u okviru kojeg će na nedjeljnom nivou razgovarati sa svim zainteresovanim sugrađanima, koji će dobiti priliku da saopšte svoje prijedloge i mišljenja i na taj način uključe se u proces donošenja odluka i podizanja svijesti o aktivnostima koje se realizuju na teritoriji kolašinske opštine.

Poučena najboljim primjerima dobre prakse svojih prethodnika, kojima je nakon izbora za predsjednicu Kolašina, iskazala zahvalnost za doprinos razvoju kolašinske opštine, Šćepanović je kazala da će na najefikasniji i nejefektivniji način zajedno sa saradnicima, zadovoljiti raznovrsne potrebe sugrađana.

“Promjene će vrlo brzo biti vidljive na svakom koraku. Grad čistiji, bezbjedniji od pasa lutalica, uređenije zelene površine sa novim sadržajima za djecu, obnovljene fasade i gradski mobilijar, bogatija ponuda tokom ljetnje turističke sezone. Još intenzivnije, nastavićemo da ulažemo u razvojne resurse, kao i u modernizaciju saobraćajne, komunalne i sportske infrastrukture, kako bi što spremnije iskoristili ekonomske benefite koje će generisati auto-put Bar -Boljare.”- poručila je Šćepanović.

Najavila je da će Opština posebno nagraditi najbolje mlade Kolašince, koji u kontinuitetu postižu izvanredne rezultate na domaćim i medjunarodnim takmičenjima u znanju, umjetnosti, sportu…

Visoko na opštinskoj agendi, biće obilazak seoskih škola, kako bi se prije početka predstojeće školske godine, upoznali sa stanjem u kojem se nalazi školska infrastruktura, uz nastojanje da im uz podršku investitora, doniraju potrebnu školsku opremu i rekvizite. Šćepanović je najavila i obilazak svih mjesnih zajednica na teritoriji kolašinske opštine “kako bi čuli potrebe stanovnika koji žive i na selu i u gradu.”

Kao prvi u nizu radnih sastanaka, nova predsjednica Opštine Kolašin, najavila je sastanak sa investitorima koji su u kolašinsku opštinu do sada uložili ili namjeravaju da ulože na stotine miliona eura, sa kojima će izmedju ostalog razgovarati i o načinima da se pojednostave komplikovane birokratske i tenderske procedure koje uslovljavaju prolongiranje i kašnjenje u realizaciji projekta.

Ono što je posebno raduje, jeste kako je kazala, razvoj lokalne samouprave kao strateški cilj 43. Vlade Crne Gore, s predsjednikom Dritanom Abazovićem na čelu, koji je za petak, 10. Jun, u Podgorici zakazao radni sastanak sa predsjednicima opština sa sjevera Crne Gore.

Šćepanović je ocijenila da njeno prvo izlaganje kao novoizabrane predsjednice opštine, nije spisak želja i predizbornih obećanja, već je to spisak novih mogućnosti koji će se u narednom periodu otvoriti za sve građane. Poručila je da nemaju više luksuz da se, kako je zaključila “razbacujemo najboljim što Kolašin ima, jer imamo novu šansu koju ne želimo da prokockamo, još manje da je neko drugi iskoriti umjesto nas”.

Marta Šćepanović rođena je 1981. u Kolašinu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Podgorici 2004. Pripravnički staž odradila je u kolašinskom Osnovnom sudu, nakon čega je obavljala funkcije sekretarke Sekretarijata za inspekcijske poslove, načelnice Komunalne policije i Glavne administratorke Opštine Kolašin. Od 2012. poslanica je u Skupštini Crne Gore. Bila je predsjednica Zakonodavnog odbora, članica Administrativnog i Odbora za bezbijednost, te članica stalne delegacije pri Interparlamentarnoj uniji. Predsjednica je opštinskog odbora DPS-a Kolašin i članica Glavnog odbora DPS.