Kako unaprijediti sistem utvrđivanja, naplate i kontrole lokalnih prihoda u Crnoj Gori ?

16.05.2019 seminar lipka 1

Do odgovora na ovo pitanje pokušali su da dođu učesnici radionice koja je održana u Kolašinu je 13. i 14. maja 2019. godine, u hotelu Four points by Sheraton. Radionica”Sistem utvrđivanja, naplate i kontrole lokalnih prihoda u Crnoj Gori” je održana kao druga po redu u okviru projekta “Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori“ koji implementiraju Ministarstvo finansija Crne Gore i UNDP, uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke.

Cilj projekta je iznalaženja rješenja za prevazilaženje postojećih problema, dalje edukacije zaposlenih u opštinskih službama i razmjene iskustava iz oblasti finansiranja lokalne samouprave. Na radionici su uzeli učeće predstavnici svih crnogorskih opština, Zajednice opština Crne Gore, Poreske uprave i predstavnici Ministarstva finansija.

16.05.2019 seminar lipka 2

Radionicu je otvorila Mr Snežana Mugoša, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države u Ministarstvu finansija. Gđa Mugoša je u svom uvodnom izlaganju prezentirala analizu ostvarenja lokalnih prihoda u prethodnih 10 godina u Crnoj Gori koja je pokazala da je stepen naplate sopstvenih prihoda u nekim opštinama dosta nizak. Istakla je da se opštine moraju više oslanjati na sopstvene prihode, raditi na poboljšanju efikasnosti naplate sopstvenih prihoda kao i jačanju finansijske i poreske discipline. Na radionici je učestvovala i v.d. generalne direktorice Direktorata za poreski i carinski sistem gđa Biljana Peranović.

16.05.2019 seminar lipka 3

Predavač i moderator na radionici bio je lokalni konsultant UNDP Dejan Klikovac, koji je svojim zanimljivim i inspirativnim predavanjem izazvao interesovanje i pokrenuo diskusiju među učesnicima. Tokom diskusija na radionici ukazano je na trenutne probleme u naplati prihoda i definisane su konkretne aktivnosti koje je potrebno preduzeti u cilju unapređenja cjelokupnog sistema utvrđivanja i naplate lokalnih javnih prihoda.

16.05.2019 seminar lipka 4