Kolašinskim poljoprivrednicima predstavljen Agrobudžet za 2019. godinu

26.02.2019 Agrobudzet

Kojim projektima, idejama i potencijalima da se kolašinski poljoprivrednici nametnu nikada većem Agrobudžetu od 52 miliona – pokušala je da odgovori jučerašnja prezentacija koju su organizovali Ministarstvo poljoprivrede i lokalna uprava.

Darko Konjević pomoćnik ministra poljoprivrede je nakon uvodnog izlaganja gdje je ukazao na brojne mogućnosti budžetske podrške, odgovarao na pitanja prisutnih poljoprivrednika.Stočari su dobili objašnjenja da dokaz o proizvodnji mlijeka na kućnom gazdinstvu kao i ugovori sa pravnim i fizičkim licima moraju biti ovjereni kod notara.Pomoć stočarskoj proizvodnji će se ogledati u opreme za štale,nabavci stoke,podrška preradi na kućnim gazdinstvima,nabavci laktofriza, muzilica, rosvaj kanti gdje je podrška i do 80 odsto.Svi pčelari moraju biti registrovani u Ministarstvu poljoprivrede da bi ostvarili subvencije.Poboljšanje uslova boravka i rada na katunima sa energetskim projektima solarnih panela i rekonstrukcijom vodovoda.

26.02.2019 Agrobudzet 2Ratko Pejić, predsjednik Udruženja proizvodjača lisnatog sira zadovoljan je zadovoljan je premijama za obradu zemlje koje će i ove godine biti 180 eura po hektaru dok će mladi proizvodjači imati još 10 eura podrške.

Pratimo javne pozive Ministarstva i posebno je značajno što kje 550.000 eura biti podrška nabavci mehanizacije gdje će poljoprivrednik plaćati samo 50 odsto.Značajna je i podrška mladima kao i proizvodjačima organske poljoprivrede.

Milosav Bulatović, predsjednik opštine je apelovao na poljoprivrednike da se što aktinvije uključe u raznovrsne mogućnosti korišćenja Agrobudžeta.

Vjerujemo da se razvoj Kolašina može i mora osloniti na domete poljoprivrede.Tu smo da budemo partneri a ovogodišnji opštinski Budžet, nakon višegodišnje pauze, sa skoro 50.000 eura će pomoći poljoprivredi.Nastojaćemo da taj iznos iz godine u godinu bude veći.Čim se stabilizuju vremenski uslovi krenućemo, u saradnji sa Ministarstvom odbrane,u rekonstrukciju puteva ka katunima, najavio je Bulatović.