Koncert ŠOMO

SOMO 2015-001

Učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje (ŠOMO) u Kolašinu tradicionalno su kraj školske godine ali i 36 godina postojanja ove Ustanove obilježili  koncertom. Najtalentovanije  male mizičarke i muzičari sugrađanima su se predstavili  zahtjevnim  kompozicijama Čajkovskog,  Lemoana,  Mireka, Šlunka,  Telemana, Širokova, Karadimčeva, Pozzolija,  Debisija…

 

Koncert su otvorili mali i veliki hor,  koji su uz dirigentsku palicu nastavnice Marijane Čavor,  izveli, između ostalog, i „Makedonsku humoresku“  Skalovskog i „ Bakinu priču“ Ž.B. Lili.

Najburniji aplauz, očekivano, zaslužili su učenice, koje su na raznim takmičenjima u zemlji i regionu tokom minule godine osvojile brojne nagrade. Gala Dulović, dobitnica Zlatne lire na  XLII  Muzičkom festivalu mladih Crne  Gore u Herceg Novom  i prvih nagrada na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, XIX pijanističkom takmičenju u Šapcu , „Fantast 2015“ u Bečeju i „Slavenski“ u Novom Sadu, predstavila se Lemoanovom kompozicijom  „Etida“ i „Ševinom pjesmom“ Čajkovskog. Gala je u klasi nastavnika Vanje Šćepanovića.  „Litvansku polku“ Mireka i Šlunkovu  kompoziciju „Muzičari iz Bremena“  na harmonici je svirala Viktorija Tatić,  dobitnica prve nagrade na takmičenju  „Fantast 2015“. Ona je u klasi nastavnice Ivane Peković.

Trio gitara nagrađen Srebrnom lirom u Herceg Novom – Nađa Grdinić, Anđa Raketić i Tara Dulović, publici su se predstavili „Manuetom“ Telemana i španskom narodnom pjesmom „ El roble“. Male muzičarke sviraju u klasi nastavnice Milene Vračarić.  Pored Srebrne lire, Grdinić  je, kao solistkinja, osvojila i prvu nagradu na takmičenju u Bečeju.

Na godišnjem koncertu ŠOMO nastupile su, kao trio harmonika, Milena Rondović,  Anđela Vlahović i Milena Drakul, koje su u Herceg Novom, takođe,  nagrađene Srebrnom lirom. Sugrađanima su se predstavile kompozicijama „Čuvaško nadigravanje“ Širokova i „Tri Minijature“ Karadimčeva.  One su  u klasi nastavnice Ivane Peković.

Jedna od najuspješnijih učenica kolašinske muzičke škole Nađa Begović, koja je proteklih mjeseci osvojila druge nagrade u Bečeju i na međunarodnom takmičenju u Tivtu, izvela je kompozicije“ Kafe br.2“ V. Ivanovića  i  Bahov „Preludijum“ . Nađa svira u klasi nastavnice Vračarić.

Ljubiteljima ozbiljne muzike i poštovaocima rada muzičke škole odličnim nastupima predstavili su se i pianistkinje  Helena i Hristina Šuković, Jovana Jeknić, pianista Blažo Drašković, a vokalna solistkinja Jovana  Bulatović  izvela je Šubertovu „Ave Maria“.

Izražavajući zadovoljstvo uspješnom školskom godinom i ostvarenim rezultatima na takmičenjima direktorica ŠOMO Ružica Rakočević, najuspješnijim učenicama na XLII  Muzičkom festivalu mladih Crne  Gore u Herceg Novom uručila je diplome.

Burne aplauze publike u koncertnoj sali kolašinske muzičke škole  zaslužili su i gosti na koncertu. U tom dijelu programa nastupila je mlađa pjevačka grupa KUD-a „Mijat Mašković“, koje su na nedavno završenom Vokalnom etno festivalu u Negotinu osvojile drugu nagradu, kao i učenica bjelopoljske muzičke škole, pianistkinja Dina Grandov, koja je Kolašincima odsvirala kompozicije Černija i Medelsona.

Na najljepši način koncert je zatvorio bivši učenik kolašinske ŠOMO, harmonikaš  Miljan Lakićević, koji je oduševio publiku izvodeći  kompoziciju „Rondo capriccioso“. V. Zolotajrova. Lakićević je sada učenik SŠ „Vasa Pavić“, svira u klasi profesorice Irene Merdović, a  na međunarodnom takmičenju u Tivtu, osvojio je prvu nagradu.