Konferencija za novinare

konferencija za stampu 2 03 12 2015

Na konferenciji za štampu koja je danas održana predsjednica Opštine Željka Vuksanović je kazala da je prekinuta blokada opštinskog računa koja je trajala 1985 dana  sredstvima od kredita kod „Erste“ banke, za koji je država dala garancije.

 

„Prije godinu sam obećala da je izvršna vlast odlučna u namjeri da prekine nezakonit način poslovanja preko namjenskih računa te da sa tih računa neće biti potrošen ni jedan euro za redovno poslovanje. Znali smo da se bez prekida nezakonitog poslovanja ne može prekinuti propadanje naše zajednice, a to je i bio osnov za sklapanje koalicuje između DF, SNP i SDP. Mnogi nam nijesu vjerovali , govoreći da sve opštine posliju kao Kolašin do tada, te da u svim lokalnim  upravama ima višak zaposlenih”, kazala je Vuksanović.

Ona  je istakla da je 100 zaposlenih viška u lokalnoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama.

“Svi oni će, uz, što je moguće visočije otpremnine, biti poslati kućama. Do sada se za sporazuman raskid radnog odnosa u oraganima lokalne uprave prijavio 21 radnik. Prema nalazu Upravne inspekcije, 26 zaposlenih je dobilo obavještenje o prestanku radnog angažmana, jer nijesu bili zaposleni u skladu za zakonom”.

Vuksanović je demantovala tvrdnje tih radnika da su neke njihove kolega ostale na poslu iako su zapošljeni pod istim uslovima. Objasnila je da je u slučaju glavne administratorke Perunike Popović, Upravna inspekcija usvojila primjedbe na zapisnik, te da je ona „potpuno zakonito na svom radnom mjestu“.

Proces racionalizacije, biće završen najduže za dva mjeseca, a time će se postići samodrživost. Nakon toga slijede razvojni projekti, koji će u fokusu imati otvaranje novih radnih mjesta, zaključila je ona.

Predsjednica je objasnila i na koji način je “upotrijebljen” novac koji je dobijen od kredita.

“Kreditom je između ostalog, „skinuta“ blokada od 1,5 milion eura, a prije toga sa tog računa povjerioci su naplatili oko milion. Sredstvima kredita izmiren je petogodišnji dug prema Elektroprivredi od oko 400. 000 eura.   U  mjeseca u martu 2009. godine sa računa Telekoma je svjesno i nezakonito skinuto 500.000 eura.  Za to smo sada kada je račun razblokiran dali  preko 650.000 eura. Elektroprenosnom sistemu je 2013. i 2014. godine, na isti način, sa računa  skinuto četiri puta po 75.000, sada je taj dug uvećan za 40.000 eura, što smo takođe izmirili.  Nek se građani zamisle šta smo tim „štetovanim“ novcem sve mogli da uradimo”,  rekla je ona.