KUD „Mijat Mašković“ na ukrajinskoj TV ERA i crnogorskoj TV BUDVA

16.05.2017 foto snimanje za ukr tv kud mm

Jedna od najgledanijih ukrajinskih televizijskih stanica ‒ ERA snimala je protekle nedelje emisiju o našem gradu, predstavljajuće njegove resurse i kulturno-istorijske znamenitosti.

TV ERA koja, između ostalog, promoviše turističke, dokumentarne, naučne i emisije o kulturnom nasleđu, posvetiće jednu emisiju Kolašinu.

U sklopu snimanja, KUD „Mijat Mašković“ je predstavio nematerijalno kulturno dobro „Tradicionalne igre kolašinskog kraja“, a rukovodilac KUD-a, Davor Sedlarević, pričao je o osnovnim karakteristikama crnogorskih starih igara i pjesama. Bilo je riječi i o svečanoj crnogorskoj nošnji, kao i mogućnostima valorizacije nasleđa u turističke svrhe. Najviše pažnje posvećeno je starinskom načinu igranja po crnogorski, kao i igri trusa koja je jedino mješovito kolo u Crnoj Gori koje se igra samo uz ritam koraka – „šutke“, a za njeno otkrivanje najzaslužnija su terenska istraživanja našeg KUD-a.

Takođe, TV BUDVA je u svom prilogu o turističkim ponudama Kolašina dobar dio emisije posvetila KUD-u „Mijat Mašković“ kao najprepoznatljivijem brendu u oblasti nematerijalnih dobara.

Ove emisije spadaju u redovne aktivnosti KUD-a, a sve ucilju promocije Kolašina i njegovih potencijala. Nematerijalno dobro na ovaj način dolazi do više konzumenata, povećavajući njihovu vidljivost i podižući svijest o našoj kulturi, što je osnovna misija čuvara kulturnog dobra.