Nova oprema za Službu zaštite i spašavanja

24.03.2021 Oprema sl.spasa 1

Nova spasilačka i ski oprema vrijednosti oko 9,5 hiljada EUR nabavljena je kroz projekat “Unapređenje upravljanja vanrednim situacijama u opštini Kolašin”, koji finansira Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) iz Fonda sredstava za zaštitu i spašavanje.

Komandir Službe zaštite i spašavanja, Željko Darmanović kazao je da su pripadnici Službe zaštite danas dobili veoma vrijednu alpinističko-spasilačku opremu za spašavanje iz kanjona i planinskih masiva, kao i opremu za zaštitu spasilaca prilikom intervencija u zimskim uslovima, koja će umnogome olakšati spašavanje i pristup povrijeđenima.

 

24.03.2021 Oprema sl.spasa 2

“Radi se o četiri kompleta alpinističko-spasilačke opreme i dva kompleta zaštitnih odijela za vožnju motornih sanki”, pojasnio je Darmanović.

Iz Službe menadžera, koja sprovodi projekat, saopšteno je da je nabavljena značajna oprema koja će pomoći vatrogascima spasiocima da budu na visini zadatka i kada su u pitanju teško pristupačni tereni.

“Specifični cilj projekta je poboljšanje tehničkih kapaciteta Službe zaštite i spašavanja, i efikasnosti za sprečavanje, reagovanje i spasavanje u vanrednim situacijama“, kazala je savjetnica za implementaciju i razvoj projekta Milosava Bulatović.

24.03.2021 Oprema sl.spasa 3

Ona je navela da je neophodno konstantno poboljšavati tehničke kapacitete Službe zaštite koja je odgovorna da na teritoriji opštine Kolašin profesionalno obavlja poslove spašavanja od saobraćajnih nesreća, poplava, požara i drugih katastrofa.

“To podrazumijeva nabavku potrebne opreme i alata za zaštitu i spašavanje, odnosno planinarsko-spasilačke i ski opreme koja će umnogome olakšati odgovor na hitne intervencije i time direktno uticati na poboljšanje bezbjednosne situacije u gradu“, zaključila je Bulatović.

24.03.2021 Oprema sl.spasa 4

Opština Kolašin je u okviru javnog konkursa MUP-a za raspodjelu sredstava Fonda za zaštitu i spašavanje, aplicirala projektom „Unapređenje upravljanja vanrednim situacijama u opštini Kolašin“.

Na navedeni konkurs podnešeno je 35 prijava, dok je nakon sprovedenog postupka ispunjenosti uslova za finansiranje projekata i vrednovanje istih, konkursna komisija utvrdila rang listu od pet najboljih aplikacija i raspodijelila sredstva u iznosu od 48.751,87 EUR.