OBILJEŽEN DAN USTANKA I DAN DRŽAVNOSTI:vječne poruke 13-og jula

1

Kao i svakog 13 jula,u organizaciji Udruženja boraca i antifašista, Kolašinci su se okupili na spomen kompleksu, na Brezi, da obilježe Dan ustanka crnogorskog naroda i Dan državnosti.

Prisutne je pozdravio Gojko Vlahović, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kolašina.

  • Okupili smo se na ovom mjestu da se poklonimo sjenima junaka, da odamo najveće priznanje i neizmjernu zahvalnost za herojsku borbu u toku NOR-a. Svojim junaštvom i patriptizmom iznad svega, ostavili su primjer za divljenje budućim generacijama kako se boriti za svoju zemlju i za sloodu svoga naroda.

3

Predsjednik UBNORA i antifašista Kolašina je podsjetio da je ovaj grad bio ratna prijestonica Crne Gore u kojoj su organizovali istorijski dogadjaji kojima je počelo vraćanje državnosti Crnoj Gori.

Kolašin je u toku Drugog svjetskog rata dao veliki doprinos Narodno oslobodilačkoj borbi o čemu svjedoči i Breza gdje se danas nalazimo. Na Brezi su sahranjena 204 borca i rodoljuba koji su strijeljani ili poginuli na ovim prostorima.

Vlahović je naglasio da su neuspješni pokušaji zloupotreba istorijskih istina i izjedčavanja rodoljuba i patriota sa saradnicima okupatora.

  • Zna se ko je pobjednik a ko je gubitnik. Zna se koga su civilizacija i medjunarodna javnost osudili zbog saradnje sa fašizmom. Vijek u kojem živimo je vijek praštanja i pomirenja. To praštanje i pomirenje se jedino može desiti poštujući istorijske činjenice i civilizacijske kriterijume. Vlast, institucije i patriotizam našeg vremena, ne smiju dozvoliti prekrajanje istorije, istakao je Gojko Vlahović.
  • 2

Vijence na spomenik na Brezi su položile delegacije Opštine, UBNOR-a i Vojske Crne Gore. U kulturno umjetničkom programu je učestvovao KUD Mijat Mašković čija je pjevačka grupa izvela i poznatu partizansku pjesmu „Oj đevojko drugarice“. Svoje stihove o Brezi govorio je i kolašinski glumac Nikola Šćepanović.

4

5

6

7