ODRŽAN PRVI FESTIVAL „DANI RADOVANA ZOGOVIĆA“: prkosna riječ vjere u Crnu Goru

26.08.2020 Manifestacija Zogovic 4

Od 17 do 19 avgusta, održaan je Prvi Festival „Dani Radovana Zogovića“ kojeg je organizovao JU Centar za kulturu pod pokroviteljstvom opštine Kolašin. Festival je zvanično otvorio Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore. On je izrazio zadovoljstvo što može da otvori novoustanovljenu manifestaciju posvećenu izuzetnom crnogorskom književniku.

  • Hvala kulturnim poslenicima Kolašina za pokretanje ovakvog dogadjaja.Čast mi je da kao predsjednik Crne Gore,govorim o Radovanu Zogoviću,jednom od crnogorskih i jugoslovenskih velikana XX vijeka. Drago mi je što se to dešava u Kolašinu, jezgru crnogorskog antifašizma čiji je i on autentični simbol.U susret obilježavanju 113-godišnjice Zogovićevog rodjenja, ovaj Festival doživljavamo kao potvrdu da Crna Gora i u vremenu pandemije, poseban značaj pridaje kulturi kojom učvrščuje svijest o svom identitetu. Ovaj kulrurni dogadjaj je ujedno i potvrda da je Crna Gora utemeljena na antifašizmu i da na tim tradicijama „zogovićevska“ Crna Gora istrajno i posvećeno vodi politiku medjunacionalnog pomirenja, istakao je Djukanović.

26.08.2020 Manifestacija Zogovic 1

Predsjednik Djukanović je poručio da je Radovan Zogović, položio ispit iz čojstva, čuvajući druge od sebe, njegovi „Došljaci“ su legitimacija gradjanske Crne Gore. I Albanci i drugi narodi u Crnoj Gori, imali su u Radovanu Zogoviću zaštitnika.

  • On je trajno i bez ostatka vezan za Crnu Goru a njena istorija i sudbina su inspiracija njegovog pjesničkog djela. Za razliku od pojedinih književnih stvaralaca koji su u vremenu postojanja Jugoslavije, izabrali da pripadaju drugoj kulturi, stav Radovana Zogovića o pripadanju Crnoj Gori i crnogorskoj kulturi nikada nije bio upitan. Crna Gora nije bila samo u njegovoj poeziji, već i u njemu.Govorio je – „mane Crne Gore ne volim, koliko ni svoje lične mane, ali Crnu Goru ne mogu prepisati nekom drugom,kao što ni svoju sudbinu ne mogu drugom prepisati“.Pjesnik prkosnih strofa dosanjao je svoj i crnogorski san o slobodi.U Jugoslavili je pisao o crnogorskoj naciji i o Njegošu kao najaćem književnom izrazu.Pjesmu Starca Milije „Ženidba Maksima Crnojevića“ nazvao je najcrnogorskijom pjesmo epskih ciklusa.Uvijek je bio srodjen sa Crnom Gorom, Zogović je,kako je rekao jedan njegov savremenik, ijekavski disao.Bez njega crnogorski XX vijek ne bi bio ono što jeste.Bio je priznat od Andrića i od Krleže.Današnja Crna Gora tek treba da se oduži Radovanu Zogoviću. Bio je čovjek koji je predosjetio civilizacijsko pregnuće ove generacije, istakao je predsjednik Crne Gore Milo Djukanović.

Originalna manifestacija je u trodnevnom trajanju je kvalitetnim programskim sadržajima, doprinijela dodatnom otkrivanju pjesničkih i karakternih vrijednosti Radovana Zogovića ali i razbila kulturnu prazninu izazvanu korona kulturnom krizom.Kultura se nije otkazala ili odložila, već se desila u Kolašinu…

Završnica Festivala je pripala najboljima na konkursu za Nagradu „Radovan Zogović“ na kojemn su pravo učešća imali stvaraoci do 35 godina.Prvu nagradu je osvojila Ana Janković za pjesmu „Ispod živih ptica“.Tamara Senić je za pjesmu „Iskakanje kroz prozor“ dobila drugu nagradu dok je treću dobio Andrija Radović za pjesmu „Da li je Orvel bio prorok“

Dobitnica prve nagrade, Ana Janković je istakla da joj je velika čast i zadovoljstvo što je na maniestaciji koja pobjedjuje ovo vrijeme u kojem se otkazuju ili odlažu kultuni dogadjaji,zapaženo njeno stvaralaštvo.

  • Ustanovljen je jedan novi i predivan kulturni događaj.Polaskana sam i počastvovana, što je moje djelo prepoznato da nosi nagradu na prvim „Danima Radovana Zogovića“.Pišem poeziju od malih nogu a prvu zbirku sam objavila sa 15 godina.Druga zbirka je u pripremi,ima dosta materijala, biram onaj najreprezentativniji.Radim sa urednicom i vjerujem da će do kraja godine taj lijepi sadržajan projekat biti završen,kazala je Ana Janković.

Nagradjena pjesma „Ispod živih ptica“ je kako autorika kaže, oda slobodi.Promoviše slobodu u onon najširem smislu kroz odnos čovjek, prirode, civilizacije.Slobodu kao najveću odgovornost, najveću ljepotu i najveći domet civilizacije.Pjesmom sam htjela da spojim slobodu i prirodu a smatram da se uklopila u poruke ovog originalnog kulturnog dogadjaja,poručila je Jankovićka.

26.08.2020 Manifestacija Zogovic 2

Prvi festival „Dani Radovana Zogovića“ je održan pod pokroviteljstvom opštine Kolašin kao dio produkcije JU Centar za kulturu ali uz nemjerljiv doprinos kulturno-književnih djelatnica kao što su Aleksandra Vuković i Tijana Rakočević.Domaćin svim dogadjajima je bio hotel Bjanka sa svojom ljetnjom baštom i unutrašnjim salama.O osobenom i fanatičnom pjesniku i prevodiocu, kojem je na ovakav način počeo da se vraća dug, govorili su Pavle Goranović, Aleksandra Vuković,Tijana Rakočević, Jasna Tatar- Andjelić,Desanka Jauković,Andjela Radovanović,Vladimir Vojnović,Draško Došljak, Ethem Mandić,Marija Mitrović,Zuvdija Hodžić, Olga Vojičić – Komatina, Bojan Minić, Dragana Erjavšek a mladi recitarori su izveli izveli i Omaž Radovanu Zogoviću.Predstavljena je i japanska književnost iz „japanskog ugla“ a o njoj su govorili Kristina Gvozdenović,Anja Tadić i Jelka Matić.Izazove u savremenom bibliotekarstvu predstavili su Jasmina Bajo,Dragica Lončar i Ivana Lakićević.Predstavljene su i knjige „Crnogorski srednji vijek“ i „ Petrovići – vladari i ratnici“ o kojima su govorili autor Miloš Vukanović i Vukan

26.08.2020 Manifestacija Zogovic 3

Ražnatović.Izdavačku kuću „Fokalizator“ su predstavili Vladimir Vojinović,Sanja Vojinović i Milena Ivanović – Dubljević.Kroz „razgovore sa piscem“ predstavljeni su Jovana Bojović, Stefan Bošković,Đorđe Šćepović,Balša Brković, Rebeka Ćilović i Dragana Kršenković – Brković.

 26.08.2020 Manifestacija Zogovic 5

26.08.2020 Manifestacija Zogovic 6

26.08.2020 Manifestacija Zogovic 7

26.08.2020 Manifestacija Zogovic 8