PETI MEDJUNARODNI FESTIVAL KARIKATURE KOLAŠIN 2020: velike poruke iz „male varoši“,nastavak tradicije, potvrda kvaliteta

01.09.2020 karikatura Prva nagrada Karimi Iran

Od preko 2500 radova na temu „Priroda i čovjek“, medjunarodni žiri je najbolju karikaturu izabrao rad Alireze Karimija iz Irana. Tako je Medjunarodni Festival karikature Kolašin 2020, u svom petom, jubilarnom izdanju, potvrdio i organizacione i kvalitativne iskorake.

01.09.2020 karikatura Druga nagrada

Drugu nagradu je osvojio Sergej Sičenko iz Izraela a treću Angel Boligan iz Meksika,inače jedan najboljih karikatirista današnjice. Dodijeljene su i specijalne nagrade i to Mihailu Ignjatu (Rumunija),Juri Manajevu (Rusija),Mojmiru Mihatovu (Rusija),Masud Šojai Tabatabiju (Iran),Oguz Demiru (Turska), Liu Ke (Kina),Benjamim Ale Alu (Iran), Elmailu Kulamiju (Azerbejdžan),Aksim Šmaginu (Rusija),Ilva Kacu (Izrael) Li Jiu (Kina), Luku Desmašeru ( Belgija )Mark Vinter (Ujedinjeno Kraljevstvo),Muhamed Rezi (Iran) Ridu Kalilu (Sirija),Raul Zuleti (Kolumbija),Saman Torabiju (Iran) i Juksel Cengizu (Turska).

01.09.2020 karikatura Treca nagrada Boligan Meksiko

Na Trgu Boraca organizovana izložba najboljih karikatura Festivala na temu „Priroda i čovjek“ koja ,kako je kazao Darko Drljević,organizator Festivala zaslužuje pažnju što je potvrdilo i interesovanje karikaturista.

  • Naša planeta nam daje život i trebamo je čuvat a ne pričati o putu na Marsu gdje će navodno naći neki bolji život.Prirodni zakoni su najjači zakoni i treba ih uvijek poštovati.Ako se poštuju prirodni zakoni,ne poštuju se nikakvi drugi zakoni.Ove godine nas je podržalo Ministarstvo kulture,država je stala nas i vjerujem da ćemo naredne godine imati još kvalitetniji Festival sa živim učesnicima i sa pratećim sadržajima, kazao je Darko Drljević, dodajući da će izložba narednih dana biti postavljena u holu Doma kulrure a najavljeno je njeno „gostovanje“ i u KIC-u Budo Tomović.

01.09.2020 karikatura

Festival je zvanično otvorio Milosav Bulatovič, predsjednik opštine,pozdravljajući svog školskog druga i kako je kazao,planetarnog Darka Drljevića i njegove saradnike koji su dali doprinos da imamo jedan ovakav sadržaj u Kolašinu.Kažu da je otkrivanje ludosti najveće umjeće a karikatura ima tu mogućnost otkrivanja pozitivne ludosti.To je lucidnost i svjetlost karikature koja nas danas obasjava.Ponosni smo što je naš grad zaslužio da ima ovakav festival a ponosni smo i na njegove stvaraoce.Domašaj duhovnosti ovoga Festivala će rasti iz godine u godinu, poručio je Bulatović.

Peti Festival je donio impozantne brojeve.Preko 2500 radova, 520 autora i 67 država.Luka Lagator je bio član žirija a sa njim i Kamij Januz iz Turske, Abaz Kaseri iz Irana, Damir Novak iz Hrvatske,Radojica Bulatović i Darko Drljević.

Vjerujem da će ovaj Festival imati dugu tradiciju i da će samim tim prerasti u jedan kompleksan i višestruko značajan kultunurni dogadjaj značajan za Kolašin i Crnu Goru.Darko Drljević je uložio čitavoga sebe da bi se do ovoga došlo.Nije mala stvar da je 520 autora iz 67 država sa svih kontinenata, razmišljalo ove godine o Kolašinu i trudilo se da što bolje odgovori odabranoj temi,istakao je Luka Lagator,poznati crnogorski karikaturista i član žirija Festivala.