Poljoprivrednim proizvođačima iz četiri opštine uručene mašine i oprema za pakovanje proizvoda

27.02.2021 Projekat Srce Sinjavine 1

Mašine i oprema za pakovanje proizvoda kojim će se povećati njihov kvalitet i plasman na tržištu uručen je danas poljoprivrednim proizvođačima iz Danilovgrada, Mojkovca, Kolašina i Žabljaka.

Predsjednica opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević kazala je da četiri opštine i poljoprivredne proizvođače ne veže samo prijateljstvo i poslovna saradnja, već i obaveza prema viševjekovnoj tradiciji zajedničkog korišćenja katuna Sinjajevine.

„Pred redovnih servisa podrške od Države i opština, iskoristili smon mogućnost da dodatno osavremenimo poljopriovrednu proizvodnju i plasman mliječnih proizvoda sa katuna Sinjajevine. Zahvaljujući programu Kraljevine Norveške, u okviru projekta „Norveška za vas“ koji implementira UNOPS Kancelarija u Podgorici, imamo priliku da se ovako lijepim povodom danas okupimo“, navela je Kovačević.

 

27.02.2021 Projekat Srce Sinjavine 2

Ona je saopštila da su u okviru projekta „Srce Sinjajevine“ koji zajednički realizuju četiri opštine, uspjeli da nabave opremu i materijal za 20 poljoprivrednih proizvođača i to po pet iz svake opštine.

„Poljoprivrednim proizvođačima će biti uručeno 20 mašina za pakovanje mliječnih proizvoda, 12 hiljada posuda za pakovanje, 20 rolni folija za pakovanje, 20 elektronskih vaga za mjerenje, promotivni materijal, kao i vizit karte za proizvođače i naljepnice za proizvode“, pojasnila je Kovačević i dodala da je nabavljena i oprema za održavanje lokalnih sajmova poljoprivrednih proizvoda.

Prema njenim riječima, cilj je da se unaprijedi položaj vrijednih domaćica i domaćina, poveća kvalitet proizvoda i podrži mogućnost boljeg plasmana.

„Na taj način želimo postići veću cijenu, a time i veću zaradu proizvođača“, navela je Kovačević.

Predsjednik opštine Kolašin, Milosav Bulatović ocijenio je da je projekat veoma važan, navodeći da dolazi iz Opštine koja se trudi da razumije poljoprivredu.

„Mi poljoprivredu doživljavamo kao važnu granu razvoja. Naša lokalna samouprava u skladu sa mogućnostima radi da poljoprivredu podržava. I ove godine povećali smo budžet za poljorivredu i to je jedina stavka koju smo povećali veoma značajno, jer razumijemo da se poljoprivreda i turizam veoma dobro dopunjuju“, kazao je Bulatović.

27.02.2021 Projekat Srce Sinjavine 3

On smatra da će poljoprivreda u toj opštini dobijati zamahe i potrebne modele i da će mladi shvatiti da baveći se poljoprivredom, mogu imati lijep život.

„Vjerujemo da će i budućem vremenu ljudi shvatiti da poljoprivredu treba osavremeniti i treba koristiti sve te mogućnosti koje postoje“, naveo je Bulatović.

Predsjednik opštine Žabljak, Veselin Vukićević kazao je da u toj opštini, u poslednjih nekoliko godina, čine velike napore da ljudima koji se bave poljoprivredom i stočarstvom i žive u ruralnim područjima u što većoj mjeri olakšaju uslove za život i boravak na tom prostoru.

„Imamo puno razumijevanje i poštovanje i želju da ljudima pomognemo. Mi znamo koliko je Sinjajevina veliki resurs za bavljenje poljoprivredom, stočarstvom za proizvodnju zdrave hrane. Sa te strane, Opština Žabljak i mi imamo puno saznanje i svijest o tom značaju“, istakao je Vukićević.

Predsjednik opštine Mojkovac, Ranko Mišnić rekao je da je ta opština u okviru svog budžeta u posljednje tri godine pet ili šest puta povećala budžet za razvoj poljoprivrede.

„U 2018. godini je budžet za poljoprivredu određen u iznosu od 20 hiljada, a danas mi imamo 150 hiljada uloženo za razvoj poljoprivrede i pomoć poljoprivrednim proizvođačima“, naveo je Mišnić.

27.02.2021 Projekat Srce Sinjavine 4

Predstavnik UNOPS Kancelarije u Podgorici, Armen Čekić kazao je da im je drago da je projekat postigao rezultate koji su bili predviđeni, kao i da se nada da će biti brzo vidljivi i efekti.

„Ovaj projekat je za nas vrlo specifičan, zbog toga što je jedini projekat koji obuhvata veći broj opština. To je nešto što je cijenjeno i od strane donatora i od strane resornih ministarstava. Mislim da bi trebalo da se nastavi na ovom kursu i da bi opštine trebalo da nastave tu tradiciju i da sarađuju na nekim drugim projektima“istakao je Čekić.

Poljoprivredni proizvođač iz Kolašina, Milivoje Milošević, koji je dobio opremu i mašinu u okviru projekta, proizvodi lisnati sir tri decenije, koji plasira širom Crne Gore.

„Treba praviti programe da se mladi vrate na selo, ali to mora država da radi. Ovaj projekat nam daje vjetar u leđa da nastavimo dalje i da nas neko prati. Oprema koju smo dobili značiće nam za unapređenje higijene proizvoda i pakovanje“, istakao je Milošević.

Danijela Pavićević iz Danilovgrada je kazala da se sa suprugom i troje djece bavi poljoprivredom, a stoku izdiže na Sinjajevinu.

27.02.2021 Projekat Srce Sinjavine 5

 „Oprema koju smo dobili u okviru projekta, puno će nam značiti da lakše plasiramo proizvode, kao i da ih lakše prodamo“, navela je Pavićević.

Projekat „Srce Sinjajevine“ finansira Kraljevina Norveške, a rezultat je međuopštinske saradnje Kolašina, Mojkovca, Danilovgrada i Žabljaka. Projekat se fokusira na osnaživanje ciljanih korisnika kroz nabavku tehničke opreme, povećanje prodaje kroz dodatne kanale distribucije poljoprivrednih proizvoda, unapređenje kapaciteta kroz analize postojećeg stanja i preporuka za unapređenje proizvodnje, kao i dugoročnu održivost kroz formiranje klastera. Sva oprema nabavljena za ciljane korisnike ostaje trajno u njihovom vlasništvu i koristiće se u cilju kvalitetnije prezentacije i distribucije proizvoda u periodu nakon završetka projekta.