Posjeta ambasadorke Francuske Opštini Kolašin

09.03.2017 Ambasador francuske

Ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Christine Toudic boravila je u posjeti Opštini Kolašin. Ona se tom prilikom sastala sa predsjednicom Opštine Kolašin Željkom Vuksanović, sekretarom za finansije i opštu upravu Goranom Rakočevićem i savjetnikom za projekte Balšom Cvetkovićem.

Povod posjete francuske ambasadorke je mogućnost saradnje lokalne samouprave i ambasade na projektima iz oblasti ekološkog turizma, proizvodnje organske hrane i poljoprivrede. Ambasadorka Toudic je tom prilikom istakla da je održivi turizam budućnost i da je potrebno koncentrisati se na tu oblast. Ona je takođe navela da je činjenica da se u školama u Kolašinu uči francuski jezik ohrabrujuće za francuske turiste jer ” turisti vole da borave u krajevima u kojima mogu da se snalaze na svom jeziku”.

Predsjednica Vuksanović je ambasadorku upoznala sa stanjem u lokalnoj samoupravi i izvršenim reformama u poslednje dvije godine. Takođe, predsjednica je izrazila nadu da će Francuska, prenoseći svoja iskustva u oblasti poljoprivrede i turizma, moći da pomogne lokalnoj zajednici da napravi krupne korake u procesu povezivanja turističkih kapaciteta i poljoprivrednih proizvođača.

Jedna od tema sastanka je bila i mogućnost ponovnog gostovanja Dana Franakofonije u Kolašinu kao i značaju koji ta manifestacija ima za promociju zajednice.