Predsjednik SO Kolašin povodom 20. juna Svjetskog dana izbjeglica

20.06.2020 svjetski dan izbjeglica

Povodom 20. juna Svjetskog dana izbjeglica, moramo se podsjetiti nekoliko činjenica koje su vezane za Kolašin i njegove stanovnike. Moramo se podsjetiti na odnos Kolašina i njegovih građana tokom teških godina ratova u bivšoj Jugoslaviji prema ljudima koji su napustili svoje domove i došli i naš i njihov Kolašin. Nesrećne godine rata i razaranja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu donijele su Kolašinu nove sugrađane koji su spas i utočište pronašli u našem malom gradu.

Moramo se sjetiti humanosti, predusretljivosti i organizovanosti kolašinskih institucija i građana koji su u saradnji sa državnim organima i humanitarnim organizacijama te ljude dočekali u Kolašinu. Sve što je učinjeno za raseljene iz svih krajeva bivše Jugoslavije nikada neće biti dovoljno da zamijeni njihov dom iz koga su došli. Međutim, možemo biti ponosni na činjenicu da je Kolašin izbjeglice dočekao najbolje što je mogao u tom trenutku i riješio njihovo stambeno pitanje. Takođe možemo biti ponosni na ocjene međunarodnih i humanitarnih organizacija iz bivše Jugoslavije, koje su uvijek isticale Opštinu Kolašin kao primjer u regionu za posvećen odnos prema rešavanju problema izbjeglica.

Danas, kada su teške godine iza nas, možemo podsjetiti i da su naši sugrađani koji su u tom periodu došli u Kolašin dali svoj doprinos našem gradu. Ljudi koji su od nevolje došli u Kolašin dali su svoj doprinos i pomogli nama, kao i mi njima, da unaprijedimo život u Kolašinu. Naše današnje komšije, prijatelji, kumovi, rođaci, kolege, saradnici i sugrađani dali su i drugu generaciju kolašinaca. Ta druga generacija su naši učenici, studenti, mladi umjetnici i sportisti na koje smo ponosni.

Na današnji dan, svi mi zajedno u Kolašinu, moramo svjedočiti humanosti u teškim vremenima i našoj ljudskoj obavezi da nekog ko izgubi svoj dom uvijek dočekamo kao što smo to činili kroz istoriju.

Predsjednik Skupštine opštine Kolašin

                                                                                                                                                                  mr Milan Đukić