RADNI SASTANKA RUKOVODSTVA OPŠTINE I PREDSTAVNIKA ASOCIJACIJE KINESKIH KOMPANIJA U CRNOJ GORI: Kolašin adresa za investicije i ulaganja, CRBC otvorio vrata auto putem,čekaju se ostali…

27.07.2021 Sastanak kinezi 1

 

Na jednoj strani potencijali, prirodni resursi i investicione inicijative kolašinske opštine a na drugoj zainteresovanost, projektna i finansijska spremnost i društvena odgovornost kineskih kompanija koje su prisutne u Crnoj Gori. CRBC je sa auto putem otvorio vrata ali ima još zainteresovanih komapanija da ulažu u Crnu Goru i Kolašin.

Ovo je bila tema radnog sastanka rukovodstva opštine Kolašin sa predstavnicima Asocijacije kineskih kompanija u Crnoj Gori. Milosav Bulatović, predsjednik Kolašina je ukazao na značaj auto puta za Crnu Goru i Kolašin i predstavio potencijale opštine.

27.07.2021 Sastanak kinezi 2

  • Naše razvojne šanse se izmedju ostalog ogledaju u turizmu, drvopreradi, poljoprivredi,proizvodnji vode,ljekovitog bilja, energetici.Svjedoci smo značajnih ulaganja u turizma koja se potvrdjuju izgradnjom hotela na Bjelasici i Brezi.Želimo da ukažemo na mogućnosti saradnje i partnerstva u oblasti energetike,turizma,saobraćaja,tretmana komunalnog otpada,proizvodnje hrane i ljekobilja.Za nas izuzetno značajna ulaganja u Sportsku zonu gdje će se dominantno održavati MOSI igre 2023 godine, kazao je Bulatović zahvaljujući se CRBC, sekciji 4 na Jabuci, na donaciji za rekonstrukciju mobilijara na Šetalištu pored Tare.

Predsjednik Asocijacije kineskih kompanija u Crnoj Gori, Hei Shiqiang je naglasio da žele da budu na usluzi gradjanima Kolašina i Crne Gore.

  • Vjerujem da ćemo pronaći modele saradnje jer je naša Asocijacija sa kompanijama koje je čine, konkurentna na svjetskom tržištu. Rezultat je to višedecenijskog rasta kineske privrede a potvrda naše konkurentnosti su brojni infrastruktutni projekti koji su realizovani u Srbiji,Hrvatskoj i drugim državama regiona.Sve kineske kompanije u Crnoj Gori žele da pokažu da su društveno odgovorne i da pomognu lokalnim zajednicama u kojima realizuju projekte.

Bao Shunqing,savjetnik za ekonomska i trgovinska pitanja u ambasadi Kine je kazao da njihova posjeta ima cilj da se unaprijedi saradnja sa crnogorskim institucijama i privrednim subjektima i da se upoznaju sa potencijalima Kolašina koji su izazovni, dodajući da će se uvijek ,kao i do sada,voditi računa o životnoj sredini i zaštiti prostora gdje se gradi.Milan Djukić,predsjednik SO Kolašin, je naglasio da će Asocijacija kineskih kompanija, podići konkurentnost na crnogorskom tržištu što će uticati na cijenu i kvalitet projekata.

  • Ovaj sastanak je nastavak aktivnosti koje je zapoečo ambasador Kine, posjetom Kolašinu prije više od godinu dana.Zahvaljujem se rukovodstvu CRBC-a na posvećenoj i istrajnoj primjeni mjera zaštite od Covida 19 na svakom dijelu gradilišta i svim kampovima auto puta.Neophodno je intezivirati saradnju kompanije CRBC sa državnim i lokalnim organima na primjeni standarda zaštite životne sredine u dolini rijeke Tare, pogotovo oko trermana komunalnog otpada,istakao je Djukić.