SAOPŠTENJE MILANA ĐUKIĆA, PREDSJEDNIKA SO KOLAŠIN POVODOM DANA OPŠTINE

MDj

Svim građanima Kolašina, svim odbornicima, u ime Skupštine opštine i u svoje lično ime, čestitam 28. avgust – Dan opštine Kolašin.

Ovaj Dan opštine dočekujemo u specifičnim okolnostima izazvanim korona virusom, zbog čega je izostala uobičajena svečana sjednica Skupštine, kulturno – umjetnički program i prateće manifestacije. Međutim, i u otežanim okolnostima naša lokalna samouprava za Dan opštine mora istaći rezultate svoga rada i nagraditi najistaknutije pojedince i kolektive u našoj zajednici.

Proteklu godinu, nažalost, obilježila je pojava korona virusa koji je ostavio posledice na čitavu planetu, pa tako i na Kolašin i Crnu Goru. Zato koristim priliku da svim građanima Kolašina odam priznanje na odgovornosti i poštovanju mjera i preporuka NKT-a u dosadašnjem periodu. Odgovorno ponašanje naših sugrađana imalo je za rezultat veoma mali broj oboljelih i zaraženih u Kolašinu. Humanost i solidarnost, kao i razumijevanje i razboritost koje su građani Kolašina pokazali do sada, moraju se nastaviti i ubuduće.

Osim naše zajedničke borbe sa pandemijom, protekli period je pokazao da je ova lokalna samouprava učinila velike napore kako bi unaprijedila život na teritoriji opštine Kolašin. Poslednjih godinu dana ostvareni su rezultati u mnogim oblastima, od kojih će neki biti zabilježeni i kao istorijski.

Popravka seockih i gradskih saobraćajnica, podrška poljoprivredi, turizmu, sportu i kulturi, najvećeg su obima u poslednjih 10 godina. Veliki uspjeh lokalne samouprave ostvaren je dobijanjem domaćinstva MOSI igara. Prvi put u svojoj istoriji Kolašin će biti domaćin najveće amaterske sportske manifestacije na Balkanu i ugostiti oko 3 000 sportista iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Istorijski uspjeh smo ostvarili i dobijanjem novca iz IPA fondova Evropske Unije. Po prvi put Opština Kolašin je pisanjem projekata prekogranične saradnje, uspjela da obezbijedi ova značajna sredstva iz evropskih fondova.

Istorijski značaj imaju i državni projekti na teritoriji opštine Kolašin. Svjedoci smo najvećeg kapitalnog ulaganja Vlade Crne Gore u infrastrukturu naše opštine u posleratnom periodu. Zahvaljujući tome, Kolašin je najveće gradilište na sjeveru Crne Gore i grad sa vidljivim ekonomskim potencijalom i perspektivom u budućnosti.

Osim kvalitetne saradnje sa Vladom Crne Gore i drugim državnim organima, možemo biti ponosni i na činjenicu da je u proteklom periodu unaprijeđen ukupan društveni ambijent u Kolašinu. Uspjeli smo da povratimo povjerenje u lokalne institucije i nametnemo novu političku praksu da lokalna samouprava bude servis svih građana, bez obzira na političku pripadnost.

Izazovi koji su pred nama u budućem periodu su očuvanje zdravlja naših građana, unapređenje komunalne, vodovodne i saobraćajne infrastrukture, kao i sportske infrastrukture na Lugu. Nastavit ćemo i dalje da snažno podržavamo kulturne, turističke i sportske manifestacije u našem gradu. Bićemo oslonac svim mladim ljudima iz Kolašina namjerenim da uče, stvaraju i unapređuju sebe i našu zajednicu.

Na kraju, koristim priliku da, svim ovogodišnjim dobitnicima opštinskih nagrada, čestitam ova prestižna priznanja i poželim puno uspjeha u daljem radu.

U nadi da ćemo sledeći Dan opštine dočekati u boljim zdravstvenim okolnostima, još jednom, svim građanima Kolašina čestitam 28. avgust – Dan opštine!

Predsjednik Skupštine opštine Kolašin

Milan Đukić