Sastanak Udruženja proizvođača kolašinskog lisnatog sira

23.04.2018 Udruenje kolasinskog lisnatog sira

U subotu 21. aprila 2018. godine održan je treći sastanak novoosnovanog Udruženja proizvođača kolašinskog lisnatog sira. Na sastanku su razmatrana tri predloga zaštitnog znaka – logo-a Udruženja koje je dostavio umjetnik Srđa Dragović.

Tri predloga odražavaju i tri pristupa: od simboličkog, preko generičkog/modularnog, do ilustrativnog.

Prvi predlog ističe prirodne komponente ovog proizvoda, referišući na formu lista, odnosno kaplje, uz akcenat na slojevitoj strukturi.

Drugi predlog, u određenoj mjeri srodan prethodnom, ali znatno pročišćeniji, ujedno je i osvrt na osnovne karakteristike ove vrste sira, gdje je predočen sam proces proizvodnje: presjek sažet u formi kaplje koja djeluje savitljivo, elastično.

Treće, ilustrativno rješenje, daje duhovit i vedar ton znaku ovog udruženja, uz nešto drugačije predstavljenu slojevitost, sličnu formi otvorene knjige, kao direktnoj referenci na način na koji se ova vrsta sira može „listati”.

Na sastanku je takođe konstatovano da postupak zaštite oznake porijekla kolašinskog lisnatog sira i izrade specifikacije napreduje u skladu sa planom te da se okončanje postupka očekuje na jesen tekuće godine.

Projekat „Zaštite oznake porijekla kolašinskog lisnatog sira“ sprovodi NVO Klasterska incijativa iz Kolašina a finansijski je podržan od strane Opštine Kolašin.