Šest godina od stradanja rumunskih državljana u kanjonu Morače:Položeno cvijeće, najavljena saradnja

24.06.2019 Polaganje vijenca rumunskim drzavljanima

Delegacija koju su sačinjavali Milosav Bulatović, predsjednik opštine, Milan Djukić, predsjednik SO-e i Danilo Medenica, potpredsjednik opštine, položila je cvijeće na spomen-obilježje , na mostu „Grlo“ gdje je prije šest godina poginulo 18 rumunskih državljana.

Toga 23 juna 2013 sati dogodila se jedna od najvećih drumskih saobraćajnih nesreća kada je autobus sa rumunskim turistima sletio u kanjon Morače. Kretao se ka Podgorici i dolaskom na most „Grlo“, izgubio kontrolu, probio ogradu mosta sletio u Moraču.

Tragedija rumunskih državljanja nije zaboravljena, o njoj svjedoći spomen- obilježje koje postavljeno nakon godinu dana ispred samoga mosta „Grlo“. Pravilo da nevolje zbližavaju ljude potvrdjeno je i saradnjom opštine Kolašin o ambasade Rumunije u Crnoj Gori, istakao je Milosav Bulatović, predsjednik opštine koji je sa najbližim saradnicima juče položio cvijeće na spomen-obilježje.

  • Tradicionalno prijateljstvo sa narodom Rumunije, obavezalo nas je i na ovo sjećanje ali i na širenje saradnje. Nedavno smo imali radni sastanak sa gospodinom Ferdinanadom Nagijem, ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori. Dogovorili smo da sjećanje i poštovanje 23 juna 2013-te, kad se dogodila ova tragedija bude razlog pamćenja ali nastavak medjusobnog uvažavanja. U Kolašinu planiramo da podignemo spomen obilježje koje će „pričati“ o tragediji ali i svjedoćiti o prijateljstvu rumunskog i crnogorskog naroda. Naredni korak će biti pobratimstvo sa gradom iz Rumunije, čime ćemo stvoriti uslove za ekonomsku, kulturnu, sportsku saradnju, najavio je Milosav Bulatović, predsjednik Kolašina.