Šetalište i zvanično otvoreno

05 11 2014 zvanicno otvaranje setalista

Svečanim presijecanjem vrpce juče je i zvanično otvoreno šetalište pored rijeke Tare.

Čast otvaranja novog šetališta, prvog zajedničkog projekta opštine Kolašin i Evropske Unije pripala je
novoj predsjednici opštine Kolašin Željki Vuksanović

koja je zajedno sa šefom jedinice za Crnu Goru u generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Dirkom Langeom i Aleksandrom Andrijom Pejovićem, državnim sekretarom za Evropske integracije, presjekla crvenu traku.

„Drago mi je što stojim ovdje ispred zastava Crne Gore i Evropske Unije u Kolašinu. Imao sam priliku da razgovaram kako sa sadašnjom predsjednicom opštine Vuksanovićevom, tako i sa bivšim predsjednikom Brajuškovićem o razvoju Kolašina kao i o razvoju turizma. Jasno smo se razumjeli da je razvoj turističkog sektora jedan od ključnih elemenata za dalji razvoj ove Opštine. Zbog toga smo mi pružili našu finansijsku podršku kako bi se opštine kao što je Kolašin razvijale u pravom smjeru.“ – kazao je Lange dodajući da su iz njihovih fondova za šetalište izdvojili oko 300.000 eura, dok su  Opština i Vlada Crna Gore dali dodatnu podršku kako bi se taj projekat završio.

Pejović je kazao da otvaranje šetališta nije samo ozvaničenje kraja jednog projekta koji je oličenje saradnje Evropske unije i opštine Kolašin već je to, on vjeruje, početak buduće saradnje. „Ovo je mogućnost da opština Kolašin uzme aktivnije učešće u projektima koje imamo sa Evropskom unijom, da pronađemo i druga dodatna polja saradnje gdje ćemo zajednički raditi na onome što treba da bude Evropski Kolašin.“ – kazao je on dodajući da su do sada imali iskustvo da u nekih 19 projekata u opštinama finansiranih od strane Evropske zajednice u opštinama dobiju skoro 8 miliona eura bespovratnih sredstava za rad na tim projektima, a šetalište je samo jedan od tih projekata u cjelokupnom iznosu od skoro 600.000. eura. Kako kaže, projekat šetališta pored Tare je pravi primjer objedinjavanja korisnog i lijepog, dobijena je biciklističkka staza sa šetačkom stazom koja je kombinovana sa branom od poplava.

Vuksanović je kazala da na putu pristupanja EU lokalnu zajednicu Kolašina očekuju mnoge promjene.

„ Preko 280.000 eura izdvojeno je od strane EU za ovaj projekat u kojem je i država Crna Gora učestvovala sa značajnim sredstvima dok je i opština Kolašin u jednom dijelu u skladu sa svojim mogućnostima dala doprinos da se projekat realizuje, i zahvalna sam našim Evropskim prijateljima na učešću u realizaciji ovog projekta.“ kazala je ona dodajući da lokalna zajednica Kolašina očekuje još veću podršku i pomoć od Evropske unije.

Prije svega, kako je istakla, potrebna su znanja, iskustva i dobre prakse članica EU stvarane na njihovom putu udruživanja. Takođe, kako je istakla učestvovanje građana u donošenju odluka koje se tiču zajednice gdje žive, vladavina prava, ustanovljenje i promovisanje principa odgovornosti funkcionera koji vrše vlast, oblasti su u kojima imaju još puno da uče i u kojima očekuju pomoć od Evropske unije. Ona je takođe, podsjetila da je tek prije nekoliko dana zaokruženo konstituisanje nove vlasti nakon izbora u maju mjesecu ove godine. Kako kaže, očekuje ih naporan rad na iznalaženju mogućnosti za izlazak iz kako kaže, duboke finansijske krize u kojoj se nalazi Opština Kolašin ali kako kaže, istovremeno će predano raditi na osposobljavanju službenika i građana da se aktivno uključe u korišćenje sredstava iz novog IPA programa u svim oblasitima za koja su sredstva opredijeljena a posebno u oblasti reforme i racionalizacije javne uprave, zaštite životne sredine,  rualnog razvoja i zapošljavanja.