Skupština Planinarskog saveza Crne Gore

28 03 2015 PSCG

Planinarski savez Crne Gore održao je redovnu godišnju skupštinu u Kolašinu. Predsjednik Saveza Darko Brajušković je kazao da će ova organizacija inicirati kod Ministarstva prosvjete da se 

u nastavni program osnovnih škola uključi,  kao izborni,  predmet iz oblasti planinarstva.

“To bi pored poznavanja crnogorskih planina i učenja pravila ponašanja u prirodi, omasovilo planinarske klubove, mlade iz kafića i kladionica i sa ulica privuklo u planine”, rekao je Brajušković.

PSCG će i ove godine, kako je saopšteno nakon skupštine,  aktivno raditi na realizaciji projekta uređenja nacionalne mreže planinarskih staza. Za te aktivnosti je od Ministrastva održivog razvoja i turizma obezbijeđeno nešto više od 60 000 eura, što je značajno visočiji odnos od onog koji je minulih godina bio opredjeljivan za tu namjenu.

„Saradnja sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma na uređenju nacionalne mreže planinarskih staza traje već četiri godin. U to je uključena signalizacija i oprema, a od ove godine u okviru projekata radiće se i na uređenju staza za pješačenje na krpljma, kazao je Vasilije Bušković iz PSCG.

Vesna Bulatović , članica UO ove organizacije, je rekla da se aktivno radi i na dokumentu, koji bi trebalo da pruži kompletne informacije o tome  šta je obaveza organizatora i učesnika u svim fazama planinarenja. Ona je kazala da svi oni koji borave na planinama treba da znaju koje su njihove obaveze, kao  i da planinarenje nije bezazlen sport.

Bivši predsjednik PSCG Luka Mitrović je konstatovao da nedovoljno  lokalnih vodiča sa licencama, kao i nepoznavanje planina, su značajni problemi, na čijem rješavanju će se u narednom periodu aktivno  raditi.

„Vrlo je važno da počenemo da razmišljamo o tome da obavežemo sve učesnike boravka u prirodi na odgovornost. Prvo država da napravi dobru infrastrukturu.  Svaki turista koji dođe u Crnu Goru treba da zna kome da se javi, ko je ovlašten da ga vodi  po planini. Definisanje vodičke službe je jedan od  prioriteta, rekao je on podsjećajući da su prošle godine u savezu počeli sa davanjem licenci lokalnim vodičima. Mitrović je kazao da svako ko boravi na planini treba da zna da to čini na svoju odgovrnost, što je i definisano zakonom.  U cilju što veće sigurnosti na planinama PSCG, kako je najavio, pokušaće da  postigne dogovore i sa osiguravajućim kućama,  pa bi članovi saveza bili i na taj način zaštićeni.

Iz PSCG su kritikovali sve one koji,  kako su kazali, smatraju da je „za sve nesreće na planinama ekskluzivna odgvornost njhove organizacije, odnosno, Gorske službe spasavanja“. Iz rukovodstva te organizacije podsjetili su i da  za svaku akciju spasavanja u planinama hilikopterom država potroši po nekoliko hiljada eura.