XI sjednica SO Kolašin

XI sjednica SO KL 31 03 2016

Jedanaesta sjednica lokalnog parlamenta Opštine Kolašin prošla je u znaku polemike o Odluci o budžetu za tekuću godinu. Nakon višesatne raspravke glasovima vladajuće koalicije budžet je usvojen, a time je predviđeno da Opština Kolašin prihoduje oko 5,7 miliona eura.

 

Najveći prihod, od 2,7 miliona, se očekuje od prodaje opštinske imovine zašta već postoji dogovor sa Vladom Crne Gore, i taj novac je namijenjen za izmirivanje dugova po osnovu poreza i doprinosa, kazao je sekretar za finansije Goran Rakočević. On je kazao da se po osnovu poreza na imovinu očekuje prihod od 435.000 eura, dok se za naknadu za korišćenje šuma očekuje prihod od 325,000 eura, dok je za socijalni program opština budžetom predvidjela150,000 eura.

Odbornik DPS – a Đorđije Živković je kazao postoji deficit budžeta, da nema planiranih prihoda i rashoda i da je to formalni razlog zbog kojeg budžet nebi mogao biti usvojen, a takođe iz ove partije je bilo primjedbe na opredijeljena sredstva za investicije čiji iznos je 90,000 eura.

Odbornica DEMOS –a Neda Bogavac je konstatovala da u opštinskom budžetu nema sredstava za poljoprivredu i razvoj ruralnog područja.

Predsjednica opštine Željka Vuksanović je kazala da je najveći uspjeh kalicije koja je sada na vlasti u Kolašinu je to što je prekinuta praksa nezakonitog poslovanja.

Odgovarajući odbornici Bogavac Vuksanović je kazala „da je nemoguće da od nečega što nemate nekome nešto date.“

„Izvršna vlast će kroz sredstva koja budu dobijena od IPA fondova izgraditi infrastrukturu na seoskom području, kao i da će biti angažovani ljudi koji će raditi na tim projektima i dodala da se nada da će ova vlast oživjeti selo u kolašinskoj opštini“.

U nastavku sjednice Vuksanović je prezentovala izvještaj o radu lokalne uprave i navela da se u narednom periodu pored racionalizacije broja zaposlenih planira i preduzimanje mjera za naplatu lokalnih javnih prihoda, iznalaženju mogućnosti rekonstrukcije gradskog vodovoda i nastavka izgradnje kanalizacione mreže, kao i obezbjeđenju donatorskih sredstava za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. Ona je kazala da je Opština Kolašin formirala opštinsku izbornu komisiju. Usvojene su odluke o izmjenama i dopunama poreza na nepokretnost, o produženju važenja Plana davanja koncesija za eksploataciju vode za uzgoj ribe u komercijalne svrhe, o nazivu ulica i trgova, predlog programa uređenja prostora, dok su izvještaj o svom radu prezentovali lokalna Turistička organizacija i Komunalno preduzeće.