Zahvalnica najstarijem članu KUD-a

01.02.2017 KUD vece pjesama

Kulturno-umjetničko društvo „Mijat Mašković“ je nastavilo tradiciju održavanja koncerata posvećenih vokalnoj tradiciji. Pored predanosti očuvanju i scenskoj obradi plesnog nasleđa u Crnoj Gori, velika pažnja se posvećuje radu sa pjevačkim grupama.

U KUD-u su postali svjesni realnosti da se tradicionalno crnogorsko pjevanje starijeg tipa gotovo potpuno izobičajilo i da postoji veoma mali broj pojedinaca i grupa koji ga baštine.

Kako je riječ o vrlo teškom načinu pjevanja koji zahtijeva dužu posvećenost i vježbu, te saradnju sa stručnjacima iz oblasti etnomuzikologije, u „Mijatu Maškoviću“ su odlučni da popularizuju i revitalizuju stariju vokalnu praksu. Koncertom pod nazivom „Pjeva dragi, daleko je“ ‒ prema istoimenoj pjesmi zabilježenoj u Vasojevićima, nastavljen je taj zahtjevan proces.

Na koncertu su se predstavile ženska i muška pjevačka grupa, popunjene nekim novim i mlađim članovima, a uz veliku pomoć starijih kolega iz ansambla. Veći dio koncerta bio je posvećen pjesmama iz Crne Gore, a naročito pjevanju „na glas“. Tako su posjetioci imali priliku da čuju dio iz nekadašnjeg svadbenog obreda sjeverne Crne Gore kroz pjesme koje su se pjevale prilikom polaska svatova po nevjestu ‒ „po putu“ („Vrani se konji igraju“), pripremanja nevjeste („Oj, Milena, kaži pravo“), dolaska svatova u mladinu kuću i izvođenja nevjeste („Ovi ljudi što su došli“, „Stari svate, ljutimo se na te“). Posebna pažnja posvećena je i pjesmama sa primorja, a za ovu priliku su korišteni zapisi dr Zlate Marjanović („Baba tikve prodavala“, prema snimku Nikole Hercigonje) i čuvenog Miodraga Vasiljevića („Oj, jelova goro“). Šaljiva ženska pjesma sa sjednika „Moj se dragi sviđa mojoj nani“, a koju je izvela već dva puta nagrađivana na negotinskom VEF-u mlađa ženska pjevačka grupa, nasmijala je publiku, ali i dokazala visok izvođački nivo i vladanje ornamentikom i stilskim posebnostima pjevanja „na glas“ u sjevernoj Crnoj Gori. Muška pjevačka grupa „revanširala“ im se šaljivom pjesmom „Nemoj garo, nemoj pile“ zabilježenoj u Kolašinu, pri čemu je svaki član pjevačke grupe otpjevao po jednu strofu.

U nastavku programa izvedene su i pjesme iz Vojvodine, sa Kosova, iz Novog Pazara i Makedonije. Solistkinje KUD-a Danica Šćepanović, Nada Šećpanović, Vanja Kljajić i Nikolina Rajković su pokazale zavidno izvođačko umijeće koje je variralo od melanholičnih do virtuoznih i brzih melodija. Jovan Miladinović, Pavle Bazović i Igor Rakočević su svojom numerom potvrdili da u Kolašinu postoje zaista nadarena djeca i da je vrlo važno na vrijeme prepoznati njihov talenat i usmjeriti ih da ga razvijaju.

Veliko iznenađenje po godinama najstarijem članu Vladislavu Vladu Medenici priređeno je kada mu je na polovini koncerta uručena posebna Zahvalnica za izuzetan doprinos očuvanju nematerijalnog nasleđa kolašinskog kraja i unaprijeđenje rada KUD-a „Mijat Mašković“. U KUD-u su osjetili potrebu da se na ovaj način zahvale Medenici koji, i pored svojih godina, i dalje predstavlja najredovnijeg i najodgovornijeg člana „Mijata“ u mnogim segmentima. On je i jedan od kazivača i osoba koja je doprinijela da se mnoge stare pjesme i običaji revitalizuju. Iako je ovo priznanje bilo iznađenje za njega, u kratkom obraćanju je istakao veliko zajedništvo u KUD-u, pohvalio napor koji mladi ulažu da ispune sve zadatke koji su pred njima dodavši da svi članovi podjednako zasužuju nagradu zbog svog zalaganja i ljubavi prema igri i pjesmi.

Koncert je u svom prepoznatljivom maniru vodio Nikola Lića Šćepanović koji je posjetioce iznenadio i svojim pjevačkim umijećem započevši jednu pjesmu muške pjevačke grupe. U koncertu je učestvovalo dvadeset šest izvođača.