Zimska škola sportske medicine

Skola sport.med. 28 11 2014

Druga zimska škola sportske medicine u organizaciji Udruženja sportskih ljekara Crne Gore počela je danas u Kolašinu.

Na samom početku prikazan je film o Kolašinu a dobrodošlicu je poželjelo i KUD „Mijat Mašković“ sa tradicionalnom igrom i pjesmom.

Kongres je otvorio predsjednik organizacionog odbora dr Momčilo Vukčević.

„Naša ideja je da ova škola zaživi i održava se u Kolašinu i svake godine i da da puni doprinos razvoju sportske medicine u Crnoj Gori. Tim prije što Kolašin kao zimski turistički centar i grad sa idealnim uslovima za pripremu sportista u potpunosti to zaslužuje.

Predsjednica opštine Željka Vuksanović je kazala da je „ovaj grad i u vrijeme dok je bio samo varoš imao svoje sportiste.“

Ona je na večerašnjem kongresu kazala da opština Kolašin uskoro završava izradu Detaljnog urbanističkog plana sportske zone.

„Završili smo jedan projekat šetališta pored rijeke Tare zajedno sa evropskim prijateljima, tu ćemo nadam se imati i atletsku stazu. Želim da se sportisti iz raznih krajeva svijeta spremaju ovdje, da svi budu zdravi i da vi sa vašom strukom najviše učestvujete u tome da oni budu zdravi i da ne dođe do povrede.“

U ime Crnogorskog olimpijskog komiteta obratio se predsjednik Dušan Simonović. On je rekao da ga raduje što se u Kolašinu stvaraju novi kapaciteti koji idu u prilog razvoju sporta u ovom gradu, kao i  da će učiniti sve da ovakva okupljanja  traju za dobro svih, naročito onih kojima je potrebna ovakva pomoć.

Predsjednik ljekarske komore Crne Gore prim. dr Đoko Jočić je kazao da ga ovaj skup podsjeća na davna vremena kada su organizovani slični kongresi na prostoru Jugoslavije i kada se upravo govorilo o visinskim pripremama sportista.

„Kada smo argumentovano dokazali da su te pripreme čak i na ovoj visini izuzetno značajne za zdravlje naših sportista i za ostvarenje željenih sportskih rezultata. Sportska medicina je strukovno udruženje koje je u službi naših sportista“, kazao je Jočić.

Predsjednik Udruženja sportskih ljekara Crne Gore Sašenko Ćeranić je kazao da će biti  otvorena i Ljetnja škola sportske medicine koja će biti u Lepetanima.

„Imaćemo saradnju sa Institutom „Simo Milošević“ i povezivanje regionalne saradnje. Sledeće godine će biti uključena i Hiperbarična komora, imamo resurse tako da će dolaziti sve više sportista i edukativnih stručnjaka“.

Doktorka Mira Dašić se obratila u ime Ministarstva zdravlja Crne Gore. Ona je kazala da nema zdravlja bez sporta i fizičke aktivnosti.

„Ovakve škole pomažu ljekarima, ali i pacijentima preko ljekara, jer je njihov osnovni zadatak predstavljanje najnovijih rezulata naučnih istraživanja u oblasti medicinskih nauka“.

Teme ovogodišnjeg kongresa su funkcionalna dijagnostika u sportu, sportska traumatologija i rehabilitacija, dejstvo akumpukture na liječenje sportskih povreda, kvantna medicina (preventiva i terapija), psihološka priprema sportista, bazične pripreme sportista, ishrana sportista, invaliditet u sportu, doping u sportu i menadžment u sportu.

Kongres se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Crnogorskog olimpijskog komiteta i Uprave za mlade i sport.