Sasvim neobičan koncert „Mijata Maškovića“

03.05.2017 sasvim neobican koncert

 Cjelovečernji nastup pod nazivom „Sasvim neobičan koncert“ koji je priredio KUD „Mijat Mašković“ 7. aprila, realizovan je u saradnji sa Centrom za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama, a pored umjetničkog imao je i eksperimentalni istraživački karakter.

Naime, ideja je bila da se plesačima da veća mogućnost improvizacije u okviru koreografija kako bi se ispitao lični pečat i proživljavanje pojedinca. Nije bilo ni starosnih ograničenja za plesače u većini koreografija. Ovo je posve inovativan pristup, koji će se nastaviti i u budućnosti.

U velikoj sali Centra za kulturu, po tradiciji ispunjenoj do poslednjeg mjesta kad je KUD u pitanju, predstavila se sekcija za očuvanje kulturnog dobra „Tradicionalne igre kolašinskog kraja“ čiji su nosioci članovi našeg ansambla. Koncert je otvoren neobičnim ljubavnim „mađijama“ u kolu kojima su nekada djevojke zavodile svoje simpatije, a nizale su se potom pjesme „na glas“ rovačko-moračkog kraja, ali i zvuci primorja, Bosne i Srbije. Mlađa pjevačka grupa koju uskoro očekuje nastup u Negotinu izazvala je prave ovacije kod publike, kao i novi dječji izvođački ansambl. Članovi prijašnjeg dječjeg ansambla su svoje mjesto pronašli u koreografijama starijih kolega, polako se spremajući za neophodnu smjenu generacija. U potpunosti su opravdali povjerenje izvodeći sve scenski zahtjevnije koreografije. NL ansambl je, takođe, podstakao publiku da dobro zagrije dlanove, bravurozno vladajući scenom.

Solistkinje KUD-a, Nikolina Rajković, Hristina Kiki Šuković i Danica Šćepanović su publiku maestralno pjesmom provele od Crne Gore do Kosova. Muška pjevačka grupa predstavila se brojalicom iz Morače, a mlađana Jelena Miladinović je svojim glasom pokrenula i suze u očima starijih sugrađana. Program je kroz stihove, na već prepoznatljiv način vodio Nikola Lića Šćepanović. Višestruki bis na kraju kao i aplauz od nekoliko minuta dokazao je da KUD „Mijat Mašković“ kvalitetom opravdava povjerenje preko 100 porodica čija djeca svake sedmice provode vrijeme na probama marljivo učeći plesove i pjesme i družeći se.

Koncert je bio i najava mnogobrojnih aktivnosti od kojih se izdvaja gostovanje u Golubovcima krajem mjeseca, potom veliki godišnji koncert na kome će učestvovati i najmlađe grupe iz škole tradicionalne igre, gostovanje ženske pjevačke grupe u Negotinu, potom u sklopu projekta Centra za kulturu „Opstajanje – nasleđe u dijaspori i matici“ slijedi dolazak KUD-a „Durmitor“ iz Kule ‒ jednog od najvećih čuvara crnogorskog autentičnog nasleđa. Etno-kamp, već tradicionalno, okupiće profesore i studente koji će se baviti naučnoistraživačkim radom na polju plesnog i muzičkog folklora, dok su za septembar i oktobar planirane turneje u Bugarsku i Rumuniju na kojima će se predstaviti nematerijlalno kulturno dobro čiji je čuvar naš KUD.