Agrobudžet predstavljen poljoprivrednicima u Lipovu i Gornjoj Morači

07.03.2019 Agrobudzet

Šta sve nudi ovogodišnji Agrobudžet od preko 52 miliona eura, objašnjeno je poljoprivrednicima u Lipovu i Gornjoj Morači od strane predstavnika Savjetodavnih službi Ministarstva poljoprivdede i ruralnog razvoja.

Kako je kazao Ratko Pejić, predsjednik Udruženja proizvodjača lisnatog sira, do sada nije bila praksa da se Agrobudžet predstavlja po selima ali su ove godine odlučili da obidju područja gdje ima domaćina i farmera.

Nakon centralne promocije u gradu,procijenili smo da sa raznovrsnim ponudama Agrobudžeta treba krenuti i ka selima. Naišli smo na očekivano razumijevanje predstavnika Savjetodavne službe za stočarsku i biljnu prizvodnju i juče organiozovali razgovore sa poljoprivrednim proizvodjačima Lipova i Gornje Morače. Najviše interesovanja je bilo za podsticajne mjere u sektoru mljekarstva kao i za nabavku mehanizacije, kazao je Ratko Pejić.

Mijo Rnković, poljoprivredni proizvodjač iz Gornje Morače je mjere Agrobudžeta je ocijenio kao dobru osnovu da se započnu ozbiljniji poslovi na imanjima. Već decenijama se naše porodice bave poljoprivredom i stočarstvom ali nam treba iskorak da sve to bude organizovanije i produktivnije.

Agrobudžet i javni pozivi koji se objavljuju su šansa sa to. Treba nam pomoć oko „papirologije“ koja je često razlog da ne pokušamo da se kandidujemo. Ohrabrenje je za nas i što je lokalna uprava počela da izdvaja za poljoprivredu. Ovdje u Gornjoj Moraći poljoprivrednu proizvodnju možemo da kombinujemo i sa seoskim turizmom za šta takodje postoje preduslovi, istakao je Rnković.