Ambasadorka Njemačke posjetila Kolašin

njemacka ambasadorka 11 03 2016

Ambasadorka Nemačke u Crnoj Gori, Gudrun Elizabet Štajnaker boravila je u radnoj posjeti Kolašinu, kojom  prilikom je predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović upoznala detaljno sa radom u proteklih 15 mjeseci od kada je nova koalicija na vlasti.

 

„Posebno sam imala čast da ambasadorku pored svih teškoća koje je imala opština Kolašin upoznam i sa svim uspjesima koje smo ostvarili. Mi smo za 15 mjeseci uspjeli da razblokiramo budžet opštine da vratimo dosta dugova, ovih dana završavamo uplatu doprinosa za vrijeme koje nijesu plaćeni,  uradili smo racionalizaciju u lokalnoj upravi, slijedi racionalizacija u javnim preduzećima i Centru za kulturu“, kazala je Vukasnović dodajući da se nada da će nakon prošle godine koja je bila, ističe ona, preteška, imati godinu stabilizacije, a iduće godine, nada se ona razvoju.

Vuksanović je kazala da je sa ambasadorkom razgovarala o nekim projektima koje bi Njemačka kroz EU ili EK mogle da podrže, a ona će govoriti o projektu za koji misli da bi mogao da dobije podršku.

„Nadam se da ćemo vladavinu prava uspostaviti što prije, u Kolašinu sigurno, u Crnoj Gori uskoro i nakon toga bićemo pogodna destinacija i za finansiranje i za investicije iz zemalja sređenih demokratija“, kazala je predsjednica opštine.

„Došla sam kao znak solidarnosti za mali broj žena koje imaju funkciju u državi, i zato sam došla prvo u Kolašin a zatim ću posjetiti Herceg Novi i Gusinje, jer je važno da budu i žene na važnim polaožajima u Crnoj Gori. Istina je da sam došla i prije svega da vidim Botaničku baštu. Njemačkoj je to važan projekat, nadam se da će to postati poseban projekat koji će privlačiti turiste u Kolašinu. U razgovoru sa Njemačkim i Evropskim partnerima o mogućnosti finansiranja Botaničke bašte, kazala je da postoji mogućnost finansiranja Botaničke bašte iz IPA fondova ali prvo, kako je istakla, država mora podržavati razvoj Botaničke baste”.

„Nadam se da će to postati jedna crnogorska institucija koja će privlačiti turiste a to je potpuno u skladu sa našim naporima da unapređujemo biodiverzitet u Crnoj Gori i misli da Kolašin ima posebne šanse za razvoj seoskog turizma“, kazala je ambasadorka dodajući da Kolašin ima perspektivu za razvoj seoskog ljetnjeg i planinarskog turizma”.