BULATOVIĆ I MEDENICA PRISUSTVOVALI OTVARANJU VOJNE VJEŽBE „ZAJEDNIČKI IZAZOV 2019“

18 09 2019 IZAZOV Vojnici otvaranje

Milosav Bulatović, predsjednik opštine i Danilo Medenica, potpredsjednik opštine, prisustvovali su svečanom otvaranju multinacionalne vojne vježbe „Zajednički izazov 2019“ koja se održava na području kolašinske opštine.

18.09.2019 IZAZOV Bato Danilo vojnici min

Vojnu vježbu „Zajednički izazov 2019“ je otvorio pukovnik Svetozar Brajković, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. On je istakao da je veći dio teritorije Crne Gore planinski pa tako i samo ime države proističe iz riječi „planina“. Vjekovna borba za slobodu Crne Gore, vodjena je uglavnom na planinskom terenu a crnogorski vojnici su na takvom bojnom polju redovno pobjedjivali svoje protivnike bez obzira na inferiornpst u ljudstvu i vojnoj opremi, podsjetio je pukovnik Brajković.

18.09.2019 IZAZOV bina min

On je naglasio da je sposobnost planinskog ratovanja duboko ukorijenjena u našoj prošlosti i sadašnjosti i da treba da bude podsticaj za budući razvoj vojnih sposobnosti Crne Gore.

Na multinacionalnoj vježbi „Zajednički izazov 2019“ učestvuju planinske jedinice vojnih formacija Austrije,Italije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore,NATO centra izvrsnosti za planinski ratovanje a u svojstvu posmatrača su prisutni predstavnici Nacionalne garde države Mejn.Kako je ocijenio pukovnik Brajković, ovo je prilika da se u vježbi sa partnerskim državama koja ima regionalni značaj, potvrdi napredak u obuci i osposabljavanju pripadnika Vojske Crne Gore.

Multinacionalna vojna vježba „Zajednički izazov 2019“ trajaže do 27 septembra a odvijaće se na specifičnim lokacijama naše opštine.

18 09 2019 IZAZOV Zastave