Čestitka predsjednika SO Milana Đukića povodom 28. Avgusta Dana opštine Kolašin

Milan predsjednik skupstina

28. avgust je simbol naših viševjekovnih napora da opstanemo i izgradimo bolji život u ovom dijelu Crne Gore. Istorijski kontinuitet stvaranja i stremljenja napretku, započet je izgradnjom Manastira Morače u 13. vijeku. Planiranju i formiranju našeg grada najviše je doprinio Kralj Nikola Petrović, a NOB i njene tekovine ostvarene u Kolašinu, odredile su njegovo mjesto u istoriji naše države i antifašističke Evrope. Moderna istorija Kolašina obilježena je društvenim i ekonomskim poduhvatima od kojih su poslednjih godina najznačajniji oni u turizmu, kulturi i sportu.  

Ovogodišnji Dan opštine je svojevrsni jubilej, jer je tačno 60. godina od osnivanja opštine Kolašin.

Proteklu godinu, nažalost, obilježila je pandemija korona virusa koja je ostavila posledice na našu malu zajednicu. Zato koristim priliku da svim građanima Kolašina odam priznanje na odgovornosti i poštovanju zdravstvenih mjera i preporuka. Humanost i solidarnost, razumijevanje i razboritost koje su građani Kolašina pokazali do sada, moraju se nastaviti i ubuduće uz poziv na vakcinaciju kao jedini način da se izađe iz ove zdravstvene i ekonomske krize. Posebno moram da odam priznanje kolašinskim zdravstvenim radnicima koji su pokazali da su heroji našeg grada u ovom ratu sa nevidljivim neprijateljem.

Osim naše zajedničke borbe sa pandemijom, protekli period je pokazao da je ova lokalna samouprava učinila velike napore kako bi unaprijedila život na teritoriji opštine Kolašin.  Poslednjih godinu dana ostvareni su rezultati u mnogim oblastima, od kojih će neki biti zabilježeni i kao istorijski. Aktuelni društveno – politički trenutak pokazuje da će iskreni i posvećeni rad, kao i konkretni rezultati toga rada morati da zamijene populizam koji je na svom vrhuncu, jer ukoliko se to ne desi, put u razvijenu Evropu bit će zatvoren za nas.

Kolašinci nikad kroz svoju istoriju nijesu prihvatali da su mali i malobrojni. Svojim dostignućima u kulturi, sportu, nauci, turizmu, poljoprivredi, politici i državnim poslovima, pokazali su da i malobrojne zajednice imaju velike ljude.

Zato svaka generacija mora dati svoj doprinos i ostaviti narednoj bolji i ljepši Kolašin i kvalitetnije uslove za život u njemu.

Svim građanima Kolašina, neka je srećan 28. avgust Dan opštine Kolašin!

Predsjednik SO Kolašin

mr Milan Đukić