Dan opštine 2014

dan opstine 2014

Povodom Dana opštine održana je prigodna ceremonija dodjele opštinskih nagrada najboljem sportisti i najboljem studentu, kao i obilazak značajnih infrastrukturnih objekata čija izgradnja je završena ili je u toku.

Tom prilikom predsjednik opštine Darko Brajušković je javnosti saopštio  dio najznačajnijih aktivnosti realizovanih tokom prethodne godine.

„Najveći i najteži izazov bio je istrajati na teškim i nepopularnim mjerama koje obezbjeđuju kontinuitet stabilizacije lokalnih finansija, što je rezultiralo značajnim smanjenjem obaveza prema dobavljačima i ostalim korisnicima budžeta, posebno kada se ima u vidu aktuelna ekonomska situacija. Kada su u pitanju investicije u ruralnu infrastrukturu, sanirali smo preko 50 km lokalnih i nekategorisanih puteva u Prekobrđu, Rovcima, Donjoj i Gornjoj Morači. Asfaltirano je 3 km novih ulica i puteva u Gornjem Pažanju, Drijenku, Bakovićima, Vojkoviću, Gornjem Lipovu, Smailagića Polju, Blatini i Osrecima. Nastavljena je izgradnja obaloutvrde i  regulacija rijeke Tare. U završnoj je fazi realizacija značajnog turističko – rekreativnog projekta, šetališta pored rijeke Tare, koji je vrijedan 529,000,00 eura, završetak radova se očekuje krajem septembra. Završeni su radovi na sportskoj hali gdje je samo tokom prošle godine od strane Vlade Crne Gore, preko Direkcije javnih radova, uloženo 620,000,00 eura, rekonstruisana je ulica „Palih partizanki“ čija vrijednost radova iznosi oo 400,000,00 eura. Izvršena je sanacija klizišta na putu Jadranska magistrala – Liješnje a vrijednost radova je 40,000,00 eura, saniran je dio lokalnog puta u Vlahovićima (Rovca) u vrijednosti od 38,000,00 eura, sanirana su dva klizišta na putu Dragovića Polje – Starče, a vrijednost radova je 75,000,00 eura. Sagradili smo most na Veljebrdskom potoku u Barama Kraljskim. U funkciju je stavljeno i dječje igralište sa pripadajućim mobilijarom“.

Nakon informacija o infrastrukturnim objektima Brajušković se osvrnuo i na razvoj sporta u našem gradu. Tako je sa ponosom istakao da je Kolašin, a i Crna Gora bogatiji za jednu vrhunsku sportiskinju, prvu Crnogorku učesnicu Zlatnih olimpijskih igara u Sočiju, Ivanu Bulatović. Osim toga Kolašin je dobio i prvoligaša u odbojci a to je OK „Gorštak.

„U okviru redovnih aktivnosti Centra za kulturu i KUD –a „Mijat Mašković“ obezbijeđeno je učešće dječijeg izvođačkog ansambla na međunarodnom festivalu folklora u Stavrosu  u Grčkoj. Ovo je prvo dalje inostrano gostovanje dječijeg ansambla od osnivanja KUD –a“.

„Uz inicijativu i najveću pomoć „Društva prijatelja Kolašina“, Centra za kulturu, Turističke organizacije, Sportskog saveza i pomoći opštine Kolašin uspješno je realizovana sportsko – kulturno – promotivna manifestacija „Udahni Kolašin“.

Završen je i usvojen prostorno – urbanistički plan opštine Kolašin, završen je i usvojen plan regulacije saobraćaja u gradskoj zoni, očekuje se usvajanje  DUP – a sportske zone Radigojno.

Izgrađena je i stavljena u funkciju trafostanica 35/10 KV 2×8 MVA na Brezi čija je vrijednost 1,7 miliona eura“.

„Poseban razlog za optimizam i zadovoljstvo svih koji žive u ovom gradu je početak realizacije kapitalnog dokumenta, Plana posebne namjene za područje Bjelasice i Komova a koji će svoj prvi korak imati u otvaranju Ski centra „Kolašin 1600“ i kompleksa od 6 hotela visoke kategorije sa pratećim sadržajima“, rekao je Brajušković.

Nagrada za najboljeg sportistu uručena je karatisti Saviću Medenici a za najboljeg studenta Davoru Sedlareviću, umjetničkom rukovodiocu KUD-a „Mijat Mašković“.

Sedlarević se u ime nagrađenih zahvalio i kazao da novčani iznos nagrade dodjeljuje KUD – u „Mijat Mašković“.

Povodom Dana opštine stigao je veliki broj telegrama čestitki između ostalog predsjednika Države, Vlade i Skupštine Crne Gore.