Dan pobjede

Dan Evrope 2016

Povodom Dana pobjede danas je u Centru za kulturu u Kolašinu održana prigodna proslava.  

O značaju Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope govorila je predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović.

 

„9.maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju, iako je još nekoliko mjeseci trajao Drugi svjetski rat, 9. maj se proslavlja kao Dan pobjede nad fašizmom u čitavoj Evropi. To nije bio dan pobjede nad Njemačkom ili bilo kojojm drugom državom, nego Dan pobjede nad fašizmom. Nekoliko godina nakon  toga zemlje Evrope Njemačka, Francuska, kao inicijator, Belgija, Luksemburg, Holandija i Italija potpisale su sporazum koji je bio početni korak za stvaranje ujedinjene Evrope. Iz tog razloga se danas 9.maj slavi i kao Dan Evrope. Mi smo potpisali jedan sporazum po kojem ćemo da se po poštovanju pravila pridružimo Evropi“, kazala je Vuksanović.

U nastavku svečanosti učestvovale su učenice Muzičke škole koje sa prestižnih festivala došle sa  nagradama. Nađa Grdinić i Nađa Begović su na vojvođanskom festivalu klasične gitare u Novom Sadu osvojile prvu i treću nagradu, obje u klasi profesorice Milene Vračarić,  duo harmonika Milena Rondović i Anđela Vlahović osvojile su zlatnu liru na 43. muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Podgorici, a Viktorija Tatić u kategoriji solo harmonika srebrnu liru, u klasi profesorice Ivane Peković.  Na istom takmičenju duo gitara Tara Dulović i Đorđe Vukićević i solo gitara Nađa Grdinić osvojili su srebrne lire, oni su u klasi profesorice Milene Vračarić. U klasi profesorice Bojane Brajović učenica Nađa Begović osvojila je srebrnu liru. Na proslavi su se predstavile duo harmonika Milena Rondović i Anđela Vlahović i Viktorija Tatić.

Program su upotpunili članovi KUD –a „Mijat Mašković“ koji su izveli pjesmu kolonista iz nekadašnjeg sreza kolašinskog koji su naselili Kruščić, kao i kratak osvrt malo poznate igre i pjesme iz crnogorskih brda.

Proslava je održana u organizaciji Opštine Kolašin, Centra za kulturu i Muzičke škole Kolašin.