Delegacija Loveča u posjeti Kolašinu. Otvorena izložba ,,Gradovi govore” . Zajednički prijem u ambasadi Bugarske u Podgorici

11.09.2019 Delegacija Loveca u posjeti KL 1

Saradnja sa bugarskim gradom Lovečom, sa kojim je potpisan Sporazum o prijateljstvu i pobratimstvu, već ima konkretne učinke. Radi se o projektu „Gradovi govore“ a nakon izložbe kojom je Kolašin predstavljen u Loveču i u Kolašinu je otvorena izložbu koja je predstavila ovaj bugarski grad.

Prisutne je pozdravio i izložbu otvorio Milosav Bato Bulatović, predsjednik Kolašina koji je izrazio zadovoljstvo što mogu da ugoste delegaciju Loveča.

  • Mi već nalazimo konkretne modele saradnje od privrede pa do kulture, obrazovanja,sporta.Loveč i Bugarska u Evropskoj uniji i mi imamo priliku da učimo od njih.Posebno nam je stalo da budemo kao Loveč uspješni u aplikacijama za sredstva evropskih fondova.Kroz našu saradnju „otvaraju“ se i istorijske veze izmedju Crne Gore i Bugarske.Takodje, mladim ljudima i iz Kolašina i okoline, preporučujem da razmišljaju i o studiranju u Bugarskoj jer su to evropski i kvalitetni indeksi, kazao je Bulatović.

11.09.2019 Delegacija Loveca u posjeti KL 3

Gost sa posebnim uvažavanjem na otvaraju izložbe „Gradovi govore“, bila je Meglena Plugčijeva Aleksandrova, ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori.Ona je istakla da joj je čast što je ambasadorka baš u Crnoj Gori.

  • Povezivanje Loveča i Kolašina, doprinosi i povezivanu dvije države.Bugarska je u EU i spremni smo da pomognemo Crnoj Gori da što brže i kvalitetnije ispune obaveze koje su pred nju postavljene.Tu smo za sve projekte i inicijative.Kolašin je grad sa prepoznatljivom turističkom ljetnjom i zimskom ponudom i treba da naši mladi ljudi upoznaju ove sredine jer tako i učvršćujemo naše evropske budućnosto,kazala je Meglena Plugčijeva Aleksandrova, ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori.

11.09.2019 Delegacija Loveca u posjeti KL 4

Venceslav Hristov, potpredsjednik Loveča je podsjetio da će 700 kilometara, izmedju dva grada, biti sve „kraći“ jer se i ka Loveću i ka Kolašinu grade auto putevi.On je istakao da će kvalitetnija saobraćajna povezanost omogućiti i da turisti dolaze iz jedne države u drugu,jer imaju šta da vide.U kulturnom programu su učestvovali dječji sastav KUD-a Mijat Maškovič iz Kolašina kao i folklorni ansambli iz Loveča i Danilovgrada.

11.09.2019 Delegacija Loveca u posjeti KL 2

Delegacije gradova pobratima, Kolašina, koju je predvodio predsjednik Milosav Bato Bulatović i Loveča na čelu sa potpredsjednikom Venceslavom Hristovom, bile su gosti ambasade Bugarske u Podgorici.Njih je primila ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori, njena ekselencija Meglena Plugčijeva Aleksandrova.Tom prilikom je razgovarano o mogućnostima saradnje dva grada i dvije države.Pohvaljene su inicijative i dosadašnji učinci u jačanju veza izmedju Kolašin i Loveča.Takodje su razmijenjeni i prigodni pokloni i dogovoreno je da se aktivnosti na planu saradnje nastave.

11.09.2019 Delegacija Loveca u posjeti KL 5

11.09.2019 Delegacija Loveca u posjeti KL 6

Dr.P.