Fotografije Mita Ivezića

fotografije mita ivezica

Izložba fotografija Mita Ivezića „Moj pogled na zavičaj“ otvorena je 18.08.2014.godine u Centru za kulturu. Izložbu je otvorila kustos Zavičajnog muzeja Draginja Kujović.

Neću govoriti o značaju ovih fotografskih zapisa koji će svakako zauzeti svoje mjesto u riznici kulturne baštine ovog grada, koje  bude pripadalo.

Ali želim ovom prilikom da kažem da svako ostvarenje iz oblasti kulturnih dostignuća nosi u sebi, ma kakvih vrijednosti bilo, pozitivnu energiju kroz čiji se sadržaj manifestuje i ličnost autora. Na to nas i upućuju izložene fotografije „Mitov pogled na zavičaj,“ kazala je Kujović.

“Svako ko poznaje i ko je imao prilike da upozna stare varoške porodice ne znajući ko je radio ove fotografije pomislio bi da je to djelo nekog iz porodice Ivezić – baš Mita Ivezića. Jer se one odlikuju mirnoćom, spontanošću i nenametljivošću, onim osobinama koje krase i samog autora i staru kolašinsku porodicu Ivezić koja je dala ugledne trgovce, poznatog revolucionara i ljekara, priznate sportiste, omiljenog pedagoškog i prosvjetnog radnika, o čemu danas slikovito pripovijeda njihov dom u gornjem dijelu grada koji sa graditeljskim elementima urbane arhitekture s početka XX vijeka ponosno odolijeva najezdi modernog arhitektonskog stvaralaštva i spada u red prepoznatljivih kulturnih dobara ovog grada”.

O tome kada su i kako izložene fotografije nastale govorio je Mito Ivezić dugogodišnji član sportskih društava minulog Kolašina.