Grafičke mape 1494 – 2014

graficke mape 29 07 2015

Izložba akademskog slikara, akademika Dimitrija Popovića „Grafičke mape OKTOIH 1494-2014“ otvorena je u Galeriji zavičajnog muzeja u Kolašinu. U ime JU Centar za kulturu obratila se kustos Muzeja Draginja Kujović. Autor je u saradnji sa Nacionalnom  bibliotekom Crne Gore koncipirao ovu izložbu povodom proslave 520 godina od štampanja Oktoiha-prvoglasnika, prve štampane knjige kod južnih Slovena.

 

Uvod u veče Dimitrija Popovića je bio mini opus učenica Muzičke škole u Kolašinu, Tatić Viktorije, Dulović Gale i Begović Nađe.

Glumac Slobodan Marunović je pročitao pismo gospodara Đurađa Crnojevića svojoj ženi Elizabeti, a to je ujedno i uvod u Dimitrijevu grafičku mapu.

O prvoj štampanoj knjizi Oktoihu –prvoglasniku i značaju Crnojevića štamparije govorila je direktorica Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, Jelena Đurović.

„Osnivanjem Crnojevića štamparije, druge ćirilične štamparije u Evropi, kao i štampanje Oktoiha u njoj, zasigurno je jedna od najvažnijih stranica iz povijesti Crne Gore. Ona je datirala, ne samo istoriju srednjevjekovne kulture u Evropi, već i svijeta. Štampanje knjiga u maloj Crnoj Gori traje od XV vijeka, razapeto između ratova, kuriozitet je koji sa istorijske dinstance od pet vjekova  zasjenjuje mnogo poznatije i uticajnije izdavačke poduhvate većih i  bogatijih evropskih država. Za svu umjetničku ljepotu Oktoiha i ostalih knjiga Crnojevića štamparije istorija umjetnosti zahvaljuje čuvenom štamparu Makariju od Crne Gore i njegovoj braći od sedam monaha koji su u tradiciji nacionalne kulture izradili štamparska slova. Za sve državničko, vjersko i kulturološko vizionarstvo koje se očitava u osnivanju štamparije i pečatenju crkvenih knjiga moramo da zahvalimo slavnom crnogorskom vladaru Đurđu Crnojeviću. 520 godina od štampanja Oktoiha-prvoglasnika, velikog jubileja u crnogorskoj kulturi koji je prošle godine obilježen u našoj državi bio je povod poznatom crnogorskom i hrvatskom umjetniku Dimitriju Popoviću da u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom koncipira i realizuje grafičku mapu Oktoiha. Grafička mapa Dimitrija Popovića predstavlja spoj tradicije i savremenosti, omaž remek djelu hipografskog umijeća slavne štamparije Crnojevića nastao u sadašnjem vremenu“, kazala je Đurović.

Zavičajnom muzeju, u ime Nacionalne biblioteke Crne Gore, Đurović je na poklon uručila primjerak ove grafičke mape.

O izložbi je govorio i autor Dimitrije Popović.

Izložbu je otvorila predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović. Ona je kazala da je Kolašin večeras samim tim što je ugostio ovu izložbu postaje jedan od gradova Evrope na ovaj način.

Izložbu je organizovalo Društvo prijatelja Kolašina.