IZLOŽBA SLIKARA GORANA ĆETKOVIĆA: Ciklus „Horizonti“ krenuo iz rodnog Kolašina

22.01.2020 Izlozba Goran Cetkovic 2

Pablo Pikaso je jednom rekao da je svako dijete umjetnik ali je izazov to ostati i nakon odrastanja. Slikanje Gorana Ćetkovića sam upoznao još dok je bio u kolašinskoj Gimnaziji i uočio njegov talenat. On je istaknuti član tima kolašinske duhovnosti i kreativnosti koji će sve biti prisutniji u našem gradu. Jedan od mnogih koji je u umjetnost „ušao“ kao učenik poznatog pedagoga i umjetnika Momira Petrovog Bulatovića. Ponosimo se što je sa svojim ciklusom „Horizonti“, krenuo baš iz svog rodnog grada, kazao je Milosav Bulatović, predsjednik opštine Kolašin otvarajući 29-tu samostalnu izložbu slikara Gorana Ćetkovića.

Gorica Ilinčić, direktorica Centra za kulturu je podsjetila na ocjenu kritike da je Goran Ćetković jedan od najizrazitijih i najubjedjivijih ekspresionisa savremenig crnogorskog slikarstva.Stvaralac izuzetnog senzibiliteta ali prije svega humano biće koje nam svojim slikama skreće pažnju na usamljenost ćovjeka današnjice koji sve više gubi identitet i dušu u svijetu kojim vladaju društveno otudjenje i moralna ravnodušnost.

22.01.2020 Izlozba Goran Cetkovic 1

  • Nakon što je u novembru prošle godine, sa ciklusom „Zub vremena“ imao zapažen i od kritike prihvaćen nastup u Zagrebu, Goran Ćetković ovoga januara sa svojim „Horizontima“ kreće iz rodnog Kolašina.Njegova tema sada su pejzaži, vječita tema slikara i beskonačna i neiscrpna inspiracija umjetnika kroz istoriju.Tišina,svjetlost, krš,suton,jutro,osvit,planina,zima,tvrdjava…neki su od Goranovih doživljaja prirode.Njegov gorštački, kolašinski duh je preširok da bi da bi pejzaž smjestio u svakodnevno i realističko.Riječ je o nečemu mnogo dubljem, sakrivenom u prošlosti i sjećanju umjetnika.Ovom izložbom dokazujemo da Kolašin ima umjetnika kojima se ponosimo.Predstavljujući ga u Centru za kulturu pokazujemo da imamo obavezu prema budućim generacijama koje će nas pamtiti po ovakvim dogadjajima, naravno i po učinku Gorana Ćetkovića, istakla je Gorica Ilinčić.

U prethodnima Ćetkovićevim ciklusima Portreti,Dvofiguralne kompozicije,Ženski aktovi,Glasovi tišine, Zub vremena, dominiraju dvije teme i to portret i ženski akt.Oni se ispoljavaju kao slikarsa vizija jer ni portret,ni ženski akt ne slika prema modelu.Novi ciklus njegovih slika, tematski se odnosi na predio – pejzaž, istakla je Draginja Kujović, istoričara umjetnosti i direktorica Zavičajnog muzeja.

  • Ćetković je pejzaž pojednostavio i uprostio.Pejzaž je postao medijum slikarske poruke, slikarevog istraživačkog karaktera.Mozaična struktura kompozicije pejzaža, postignuta snopom kratkih poteza kista, utapa se u obojene površine horizonta, neba,morske pučine.Atmosfera naslokanog sutona, kišnog dana,pomračine,jutra,prostire se ravnomjerno na platnu.Zvuk sjete i nostalgije se širi nad tim vidicima.Poput velikih majstora pejzaža,Ćetković u zanosu svog stvaralaštva, teži da na slici prikaže što vjernije atmosfetu svjetlosti pa i zemlja i nebo trešere u ritmu slikareve osjećajnosti, naglasila je Draginja Kujović.