Kineski ambasador Liu Jin: Hvala za prijem radnika CRBC-a, hvala za spašavanje naših turista na Bjelasici

18.05.2019 kineski ambasador 1

Auto put se gradi kvalitetno i biće završen naredne godine. Postoje prostori za saradnju sa kineskim partnerima u oblasti turizma,ljekobilja,drvoprerade i ekologije. Konkretnu podršku bi trebalo da dobije Služba zaštite i spasavanja kao i Komunalno preduzeće.

Ovo su najvažnije poruke razgovora Milosava Bulatovića, predsjednika opštine i Liu Jina, ambasadora Kine, koji je juče bio u radnoj posjeti Kolašinu. Kineski ambasador je izrazio zadovoljstvo sadržajnim i korisnim razgovorima.

  • Došao sam u Kolašin da izrazim zahvalnost gradu i gradjanima kako su primili naše radnike na gradilištu auto puta. Takodje smo precizirali četiri moguća sektora saradnje i to su ljekovito bilje, drvoprerada, turizam i ekologija. Crna Gpra je ekološka država, jedina u Evropi i tu možemo razmjenjivati iskustva. Završetak auto puta će omogućiti da u Crnu Goru a samim tim i u Kolašin, dolazi sve više kineskih turista koji ovdje imaju raznovrsnu ponudu. Nedavno sam posjetio i Biogradsko jezero i uvjerio se u ljepotu prirode. Posebno sam se zahvalio Predsjedniku i spasiocima koji su prošle zime spasili dvojicu turista iz Kine, pokazujući veliku stručnost i profesionalnost, istakao je Liu Jin, ambasador Kine.

18.05.2019 kineski ambasador 2

Kada su prije četiri godine počeli radovi na auto putu, Kolašin je bio prvi domaćin kompaniji CRBC i njenim radnicima. Radovi su počeli na četvrtoj dionici gradilišta koja pripada kolašinskoj opštini a jedan od prvih objekata je bio Kamp na Jabuci. Predsjednik opštine, Milosav Bulatović, kaže da od tada Kolašin živi sa auto putem ali i kompaijom CRBC i njenim radnicima.

  • Bili smo do sada pravi domaćini a bićemo i dok se naredne godine ne završi auto put. Dogovorili smo da naše drvopreradjivače sa kineskim kompanijama. Posebno su interesantne mogućnosti saradnje u oblasti ljekovitog bilja koja već počela izmedju dvije države.Mi u Kolašinu sa puno razloga mislimo da možemo biti i grad ljekovitog bilja,Takodje su velike mogućnosti saradnje u turizmu koje će biti uvećane sa izgradnjom auto puta.Podsjetili su na čin spasavanja njihovih gradjana iz sniježnih namea i obećali nam pomoć u opremanju naše Službe.Takodje smo dogovorili da se razmotri mogućnost podrše Komunalnom preduzeću kao servisa turističkog i ekološkog Kolašina, kazao je Bulatović.

18.05.2019 kineski ambasador 3

18.05.2019 kineski ambasador 4