Kineski praznik

Kineski praznik 2

Povodom kineskog Praznika sredine jeseni ( Džungćiju), koji se obilježava 27. septembra kolašinska lokalna uprava,

Centar za kulturu i Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Kolašinu organizovali su svečanost i na taj način su iskazali dobrodošlicu čelnim ljudima, inženjerima i radnicima kineske komapnije CRBS, koja gradi autoput, odnosno dionicu Smokovac – Mateševo.

“Ovo je naš način da vas pozdravimo i da to bude naša dobrodošlica vama u Crnu Goru i Kolašin. Zadovoljstvo nam je što prvi crnogorski autoput radi kineska kompanija. Nadam se da će te se u našem gradu i našoj državi osjećati prijatno”, kazala je predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović.

Domaćini su priredili bogat kulturno umejtnički progarm, u kojem su nastupili članovi KUD “Mijat Mašković” predstavljajući gostima iz Kine pjesme i igre iz kolašinskog kraja, ali i iz ostalih djelova Crne Gore i Balkana.

Posebno iznenađenje za zaposlene u CRBS-u bila je interpretacija pjesme na kineskom jeziku “Moje kinesko srce”, koju je izveo hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje, pod dirigentskom palicom nastavnice Marijane Čavor- Bulatović.

Ta pjesma se tradicionalno u Kini izvodi tokom proslave Džungćiju, pa su nekoliko stotina Kineza u sali Centra za kulturu zajedno za horom pjevali, poneki  i plakali.

Za Kolašince svečanost je bila prilika da saznaju više o kineskom običaju slavljenja sredine jeseni i legendama vezanim za to doba godine. Za taj praznik je vezano i obožavanje mjeseca i porodična okupljanja, pa su domaćini gostima iz Kine dijelili i kolačiće u obliku mjeseca, koji se tradicionalno u toj zemlji peku i jedu u vrijeme Džungćija.