KOLAŠIN BIO GRAD GOST NA 21-IM „LUČINDANSKIM SUSRETIMA“ U ZAGREBU

KUD Lucindanski susreti ZG 2019 1

Tradicionalni „Lučindanski susreti“ proteklog vikenda su održani 21. put u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj, Vijeća Crnogorske nacionalne manjije grada Zagreba i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ iz Zagreba. Grad iz Crne Gore koji se ovoga puta predstavio na „Lučindanskim susretima“ bio je Kolašin sa rukovodstvom lokalne uprave, privrednim, turističkim i kulturnim djelatnicima.

KUD Lucindanski susreti ZG 2019 2

U prepunoj sali Studentskog centra okupili su se Crnogorci ne samo iz Zagreba i Hrvatske već i iz država okruženja. Prisutne je pozdravio Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji je bio i pokrovitelj susreta ističući zadovoljstvom dogadjajem koji potvrdjuje dobrosusjedske odnose Hrvatske i Crne Gore. Na uspješnoj dvodecenijskoj misiji povezivanja Crnogoraca u Hrvatskoj čestitao je Boris Bastijančić izaslanik predsjednika Crne Gore Mila Djukanovića i prenio pozdrave i čestitke predsjednika Crne Gore. On se zahvalio Zajednici Crnogoraca u Hrvatskoj što ponosno čuvaju blago koje se zove Crna Gora, njeno znamenje i baštinu. Takodje je, uz zahvalnost, podsjetio i na izjavu gradonačelnika Bandića da se Zagreb ne prepoznaje samo po novim bulevarima i infratstrukturi već i po tome što čuva i njeguje baštinu manjina. Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske, Aleksandar Tolnauer je istakao da ga raduje što je Crna Gora sa osnaženom ambicijom i energijom ulazi u projekte vezane za evropski pristupni proces a susretima su prisutvovali i Boro Vučinić, ambasador Crne Gore i Ivan Ivanovć, generalni sekretar matice Crnogorske.

KUD Lucindanski susreti ZG 2019 3

Milosav Bulatović, predsjednik Kolašina je istakao da mu je čast što svoj grad predstavlja u Zagrebu koji je regionalni centar slobodne misli i civilizacijskih vrijednosti. Kazao je da ga ispunjava ponosom činjenica da je veliki broj ljudi sa crnogorskim korijenom, davao i daje doprinos ovakvom Zagrebu i prijateljskoj Hrvatskoj iskazujući poštovanje prema njihovom zalaganju za afirmaciju nacionalnog i kulturnog identiteta Crne Gore. On je istakao prirodne, turiističke i privredne posebnosti Kolašina koje će značajno dobiti na vrijednosti kada se naredne godine završi auto puta do Podgorice i Ski centri na Bjelasici. Kolašin prati državnu politiku regionalnih integracija a u Hrvatskoj je započeo saradnju sa Belišćem i opštinom Čavle.

Jedan od najzaslužnijih za dvije decenije „Lučindanskih susreta“, Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, podsjetio je da su ovogodišnji susreti izmedju ostalog posvećeni i stogodišnjici Božićnog ustanka i Rovačke Republike.

KUD Lucindanski susreti ZG 2019 4

  • U proteklih dvadeset godina smo pričali priču o onama a Lučindani su uvijek bili pokazatelji našeg ugleda u Hrvatskoj u misiji očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta. Uz to smo gradili mostove povjerenja i našeg doprinosa ovom Gradu i Republici Hrvatskoj. Pričamo priču i o Crnoj Gori i dijelom odgovaramo na pitanja – sa čim će to Crna Gora u EU i što je njen doprinos ukupnoj evropskoj raznolikosti.Kroz manifestaciju „Dani crnogorske kulture“, pokazali smo ovdje u Hrvatskoj članici EU najznačjanije odrednice tradicionalne ali i domete i pojedinačne kreacije i savremene crnogorske kulturne scene, istakao je Ivezić.

KUD Lucindanski susreti ZG 2019 5

„Lučindanskim susretima“ su prisutvovali i poznati kulturni radnici iz Crne Gore koji žive u Hrvatskoj a predvodio ih je slikar Dimitrije Popović. Takodje je bila prisutna i Milka Babović, poznata sportska novinarka iz tadašnjeg zagrebačkog studija JRT-a koja ima crnogorske korijene. Bogat i raznovrstan kulturno umjetnički program priredili su KUD Mijat Mašković, glumci Kolašinskog amaterskog pozorišta i učenice Škole za osnovno muzičko vaspitanja iz Kolašina.

KUD I Lundanski ZAGREB 2019 6

Danilo Ivezić je objasnio da se „Lučindanski susreti“ vezuju za Svetog Petra Cetinjskog, utemeljitelja moderne Crne Gore , čija riječ, uz umjetničke kvalitete, ima i čovjekotvorno i državničko značenje. Govorio je da nema te sile u upravljanju narodom osim moći pera i jezika. On je podsjetio da su susreti okićeni ljepotom crnogorskih gradova i da su do sada na ovoj manifestaciji predstavljeni Bar, Bijelo Polje,Cetinje,Danilovgrad,Tivat, Kotor,Podgorica, Mojkovac, Šavnik i Nikšić. Obilježavanje velikih godišnjica je odredilo da ove godine bude predstavljen Kolašin, ratna prijestonica Crne Gore i „mala varoš“ u kojoj su donesene velike odluke za crnogorsku državnost i gdje se danas gradi zavidna reputacija turističkog centra, kazao je Ivezić.