KOLAŠIN DOBIJA PLAN ODRŽIVE URBANE MOBILNOSTI: novi pristup u strategiji planiranja saobraćaja

21.06.2020 Radionica mobilnost saobracaj

Nakon Podgorice, drugi grad u državi koji će dobiti Plan održive urbane mobilnosti, biće Kolašin. To je potvrdjeno na završnoj radionici održanoj u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima Jugoistočne Evrope“ koji sprovodi Zajednica opština Crne Gore uz podršku Njemačke agencije za medjunarodnu saradnju – GIZ.

Kako je kazao Milovan Vlahović, lokalni koordinator ovog projekta ispred Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Plan treba da bude krovni dokument za regulaciju saobraćaja u gradu sa pješačkim i biciklističkim stazama. Stefan Bulatović ,lokalni ekspert za održivu mobilnost koji rukovodi izradom Plana, kaže da ovaj strateški dokument promoviše novi pristup u planiranju saobraćaja.

Umjesto zastarjelog saobraćajnog planiranja u čijem je fokusu automobil,ovaj održivi način planiranja, u središte stavlja čovjeka.Motorni saobraćaj nije više favorizovan.Kolašin ima idealne uslove za ostvarenje ovih ciljeva i vjerujem da će lokalna uprava raditi na realizaciji ovoga Plana održive urbane mobilnosti.

Marija Kljajić,koordinatorka projekta ispred Zajednice opština Crne Gore je podsjetila da je opština Kolašin pored stručne i finansijske podrške u pripremi Plana održive urbane mobilnosti, u okviru ovoga projekta dobila i dva natkrivena parkinga za bicikla kao i 10 novih bicikala za Turističku organizaciju. Organizovane su edukativne radionice za učenike OŠ Risto Manojlović a najbolje šestoro je nagradjeno sa pametnim telefonima. Takodje se u saradnji sa lokalnom upravom završava mapiranje ruralnih pješačko-biciklističkih staza kojima će se dodatno obogatiti turistička ponuda grada.