Kolašin i Crna Gora su imali prvi zaštićeni prostor u tadašnjoj Evropi

17.12.2018 Biogradska gora

Biogradska gora

Naš grad je bio domaćin svečane Akademije povodom 140 godina od kada je Biogradska gora, odlukom tadašnjeg Knjaza Nikole, proglašena zaštićenim prostorom. Poruke i činjenice koje su saopštene na Akademiji koja je okupila ministre, predstavnike državnih institucija i diplomatskog hora, zvaničnike organizacija koje se bave zaštitom prirode, nekadašnje i sadašnje radnike i rukovodioce NP Biogradska gora – dale su pravo Kolašinu da se kandiduje i za ekološku prijestonicu, ekološle države Crne Gore.

17.12.2018 B Gora himna prvi red

Na početku Akademije koju je organizovalo JP Nacionalni parkovi Crne Gore, prikazan je film o razvoj NP Biogradska gora a na brojnim fotografijama mogli su se vidjeti Kolašinci koji su bili zaposleni u Parku sa poznatim gostima medju kojima je bila i čuvena glumica Sofija Loren.

17.12.2018 B Gora Ivan Brajovic

Ivan Brajović

Akademiju je otvorio Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore koji je kazao da se priroda ne može čuvati samo zakonima i regulativom već odnosom prema njoj.Nacionalni parkovi su blago Crne Gore koje treba da slavimo ali i čuvamo za naredne generacije.

17.12.2018 B Gora Pavle Radulovic

Pavle Radulović

Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma je pozvao na čojstvo kada je u pitanju odnos prema prirodi.Treba da živimo sa prirodom a ne samo od prirode.Treba da budemo ponosni što pripadamo državi koja je samo šest godina nakon što je u Americi proglašen prvi Nacionalni park u svijetu – dobila svoj zaštićeni prostor u Evropi.

17.12.2018 B Gora Aleksandar Bogdanovic

Aleksandar Bogdanović

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović je kazao da je priroda neiscrpni resurs Crne Gore koji traži odgovorno upravljanje i gdje ne smije biti greške.On je objasnio da je u toku kandidovanje NP Biogradska gora da dobije zaštitu UNESKA i da je nadležnim institucijama predata sva potrebna dokumentacija.

17.12.2018 B Gora Bato Bulatovic

Milosav Bato Bulatović

Milosav Bato Bulatović, predsjednik Kolašina je kazao da je privilegija biti komšija prostora kao što je NP Biogradska gora.Kolašin živi sa ovim Parkom i na taj način poštujemo odluku naših predaka, Rovčana i Moračana koji su crnogorskom Gospodaru dali svoju imovinu da bi se ozvaničio zaštićeni prostor.U okviru kompleksa planine Bjelasice, NP Biogradska gora, kao jedna od tri preostale prašume u Evropi, predstavlja prestižni dio turističke ponude Kolašina.

17.12.2018 B Gora Princ Nikola Petrovic

 Princ Nikola Petrović

Dva sata prije početka Akademije, iz Pariza je specijalno zbog ovog skupa, stigao Princ Nikola Petrović.Njegovo inspirativno i emotivno obraćanje je podsjetilo da je njegov pradjed, Kralj Nikola, bio ekolog ispred svoga vremena – koji bi sve bili njegovi ekološki dometi da nije bilo ratova koji su iscrpljivali Crnu Goru, poručio je izmedju ostalog Princ Nikola.

17.12.2018 B Gora Goran Barovic

 Goran Barović

Goran Barović, dekan Filozofskog fakulteta je kazao da je potrebna još tješnja veza izmedju Nacionalnih parkova i naučnih institucija.Elvir Klica, direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore je sa ponosom podsjetio da je protekle sezone, sa 60.000 turističkih posjetam ostvaren rekord od kada postoji NP Biogradka gora – a osnovan je 1952 godine.On je najavio i brojna ulaganja kojima će se omogućiti i kvalitetnija zaštita ali i turistička ponuda ovoga rezervata netaknute prirode.

17.12.2018 B Gora Mihailo Buric

Mihailo Burić

Originalan je bio i dr. Mihailo Burić koji je kazao da Evropa treba da je ponosna što je poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine, otvara sa Crnom Gorom koja je prije 140 godina imala prvi zaštićeni prirodni prostor na kontinentu.On se i zahvalio u ime nagradjenih a pored njega zahvalinice su dobili Milić Rakočević, Mojaš Bulatović,Mile Rnković, Kata Bulatović, Gojko Vlahović,Rade Cvijetić,Dragiša Dožić,Darko Brajušković, Danilo Medenica, Saša Jeknić.

17.12.2018 B Gora dio nagradjenih

 Dio nagrađenih