Kolašinu folklor na dar

godisnji koncert KUD 21 06 2016

Koncertom svih sekcija, KUD „Mijat Mašković“ je sublimirao svoj godišnji rad. Simboličnim nazivom ove večeri: „Našem Kolašinu – folklor na dar“,  preko 120 učesnika je prikazalo svoje plesne i muzičke vještine na sceni Centra za kulturu.

Zbog ogromnog interesovanja, nažalost, veliki broj naših sugrađana nije mogao da obezbijedi mjesto u publici, a stiče se utisak da bi i dvije sale bile premale za sve one koji su htjeli da prisustvuju koncertu. To je najbolji dokaz kvalitetnog i stručnog pristupa u radu sa mladima, ali i sa odraslima, u ovoj kultnoj instituciji Kolašina.

Veče je počelo performansom sačinjenim od simboličnih nijemih igara u crvenom krugu, kojim KUD „Mijat Mašković“ opisuje svoju borbu za očuvanje originalnih starih tradicionalnih plesova Crne Gore. Topotom koraka, tišinom i crvenom bojom koja simbolizuje izdvojenost i istrajnost ansambla u svom putu ka izučavanju plesnog folklora, izražava se protest usled devastacije i pogrešnih predstava nematerijalnog nasleđa, obrađenog modernim tehnikama, a sakrivenog pod plaštom „tradicionalizma“.

U nastavku programa mogli smo vidjeti koreografsku obradu nekadašnjih petrovdanskih običaja na katunima u okolini Kolašina uz paljenje obrednih baklji „lila“ ili „bukara“, pravljenje vijenaca od cvijeća, pošalice, pjesme, svađe, igre i sve ono što  je nekada činilo zabavni i obredni život naroda ovog kraja.  Dvije najmlađe grupe Škole tradicionalne igre,koju vodi Danica Šćepanović, su se predstavile igrama prilagođenim dječjem uzrastu i pokazale da se u KUD-u izuzetno vodi računa o najmlađim članovima.

Ovacije je doživjela mlađa pjevačka grupa nagrađena na festivalu u Negotinu „Specijalnom nagradom za očuvanje obredne vokalne tradicije“ koja je izvela dio nagrađenog programa – pjesme koje su pjevane „kada se nevjesti đevojka“. Čuli smo i svirku na zaboravljenom instrumentu – diplama bez mješine, kao i na svirali, ali i nekoliko kola na harmonici. Dječji izvođački ansambl se predstavio koreografijom Davora Sedlarevića „Srpske igre iz okoline Bujanovca“ i dokazao da je trenutno jedan od tehnički najuigranijih dječjih ansambala u regionu. Energija kojom su „donijeli“ koreografiju na scenu će se još dugo prepričavati.

Starija uzrasna grupa iz Škole tradicionalne igre pokazala je svoje umijeće kroz prilagođen program, a naglašeno je da, usled nemogućnosti društva, članovi Škole nastupaju u trenerkama. Tako su pozvani svi koji mogu, da pomognu u nastojanjima da nakon sedam decenija postojanja KUD dobije nošnju za sve sekcije i koreografije. Naglašeno je da je dosta urađeno po tom pitanju, ali da masovnost i zahtjevan program iziskuju još ulaganja u kostime.

Potom je pripremni dječji ansambl u koreografiji „Kolovođo, lakše, lakše“ pokazao sav talenat, kao i zašto važi za najperspektivniju grupu u KUD-u. Rad na vokalnom planu predstavila je muška pjevačka grupa koja je natjerala cijelu salu da pjeva sa njima, naučivši ih detalje šaljive pjesme sa primorja „Baba tikve prodavala“. Premijerno je izvedena i pjesma iz Paštrovića „Oj, jelova goro“. Stariji izvođački ansambl je fascinirao publiku premijernim izvođenjem dijela iz koreografije koja obrađuje igre iz Šopluka, da bi nakon toga Danica Šćepanović i Vanja Kljajić pokazale svoje visoke vokalne mogućnosti.

Sam kraj koncerta obilježilo je nekoliko vraćanja na „bis“ kada publika nije dala igračima da odu sa scene, oduševljena temperamentnim i melanholičnim melodijama i pokretima sadržanim u koreografiji Davora Sedlarevića „Igre iz Krajišta“ – kojim svoj rad zaokružuje sekcija za balkanske tradicionalne plesove.

Kroz ovo spektakularno veče prepoznatljivim glasom vodio nas je Nikola-Lića Šćepanović, glumac KLAP-a i član KUD-a, koji je i poručio roditeljima da „prepoznaju talente kod svoje djece i upute ih u KUD jer će tamo uvijek naći

iskrenog i sigurnog partnera.“