Koncert dječijih ansambala

11 04 2016 eno braca kolo uvatila

Druga po redu manifestacija „Eno braća kolo u’vatila“ ove godine bila je posvećena dječjim koreografisanim folklornim igrama. Cilj koncerta, održanog u prepunoj velikoj  sali Centra za kulturu, bio je umjetnička i scenska afirmacija mlađih uzrasnih grupa.

 

KUD „Mijat Mašković“ u ulozi domaćina, scenu je podijelio sa svojim gostima iz Golubovaca – FA „Slobodan Aligrudić“ i Kotora FA „Nikola Đurković“. Razigrana djeca prikazala su šarolike koregrafije, a bilo je i nekoliko premijera. Tako smo prvi put vidjeli „Igre iz Zete“ koje je istražio i pripremio Simon Popović, kao i „Igre iz Crne Trave“ sa motivima odlaska u pečalbu, autora Davora Sedlarevića. Zastupljene su i ostale balkanske tradicije poput vlaške, Srba iz okoline Bujanovca, centralne i zapadne Srbije i Šopluka. Posebnu draž koncertu dao je prvi nastup mlađeg dječjeg ansambla kolašinskog KUD-a, koji je izveo „Igre iz Užičke Crne Gore“, a koje je pripremila Danica Šćepanović.

Gosti iz Golubovaca, koji su jedan od najmlađih ansambala u Crnoj Gori, osnovan 2014. godine, izveli su i „Spičanske igre“ čija koreografska rešenja potpisuje Stefan Popović, koji je sa svojim bratom Simonom i osnivač ansambla. Oni su istakli da im je iskustvo igranja u Kolašinu vrlo značajno i pozvali su naš ansambl da gostuje na njihovom godišnjem koncertu.

Profesor Predrag Šušić već tradicionalno gostuje sa svojim ansamblima u Kolašinu i publika ga posmatra skoro kao domaćina. Ovog puta se lično predstavio koregrafijom prilagođenom za dječji uzrast, a koja je prikazala igre iz centralne i zapadne Srbije. Takođe, njegov mladi ansambl je izveo i zahtjevna scenska djela autora Dese Đorđević i Dragomira Vukovića-Kljace. On je istakao da je afirmacije mladih članova glavni cilj FA „Nikola Đurković“.

U KUD-u „Mijat Mašković“ su naglasili da će sledeći festival biti posvećen crnogorskom nasleđu i da je taj program već koncipiran, ali će detalji biti iznenađenje.

„Naša pekara“ je pomogla da se djeca iz Golubovaca i Kotora ugoste. Po završetku koncerta organizovana je kratka zabava za djecu, a Davor Sedlarević je uručio zahvalnice učesnicima.