KUD gostovao u Kotoru

KUD u Kotoru 18 04 2015

Kulturno umjetničko društvo „Mijat Mašković“ gostovalo je na poziv umjetničkog rukovodioca kotorskog anasambla Predraga Šušića na godišnjem koncertu Folklornog ansambla „Nikola Đurković“ iz Kotora.

 

KUD „Mijat Mašković“ je izvelo muzičko – igrački scenski prikaz „Veselo“ – śednik u Morači i Rovcima, autorsko djelo Davora Sedlarevića,  koji je inače jedino djelo takvog tipa u Crnoj Gori. Reakcije kotorske publike na autentične igre i pjesme kolašinskog kraja, prema riječima učesnika, bile su neponovljive i potvrdile su visok renome našeg društva. Takođe, višegodišnjim planom rada u KUD-u „Mijat Mašković“  predviđena je promocija i očuvanje tradicionalnih igara i pjesama koje se izvode na originalan način, onako kako su zabilježene u narodu, a ovakvi koncerti upravo su izvanredna prilika da se prikaže bogata i neobična folklorna tradicija Kolašina i okoline.

Pored izvođačkog ansambla, nastupila je i muška pjevačka grupa premijerno izvodeći šaljivu pjesmu iz Risna „Baba tikve prodavala“ koja je izazvala prave ovacije u publici,  a sekcija za folklor Balkana je igrom prošetala do same granice sa Bugarskom. Kotorani su predstavili više grupa i koreografija od pionirskog do izvođačkog ansambla pokazujući izuzetno ozbiljan rad, a gost na koncertu bila je Danica Nikić koja je izvela nekoliko izvornih pjesama iz regiona.

Naš ansambl je izuzetno zahvalan Kotoranima na srdačnom prijemu i u narednom periodu će slična manifestacija biti priređena i u Kolašinu.           

Ovo je bila prilika da se potvrde izuzetno dobri odnosi kotorskog i kolašinkog Centra kulture koji se poslednjih godina intenziviraju kako saradnjom KUD-ova, tako i realizacijom zajedničkih projekata od velikog značaja za kulturu oba grada.