KUD gostovao u Kuli

KUD - Kula

Početkom jula u Kuli je realizovan prvi dio projekta „Opstajanje – nasleđe u dijaspori i matici“ u kojem su učešće uzeli KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina i KUD „Durmitor“ iz Kule.

 

Projekat ima za cilj promovisanje autentičnog crnogorskog plesno-muzičkog folklora koji spada u ugrožene vidove nasleđa. Ekspedicija kolašinskog KUD – a  od 30 članova, predvođena nosiocem projekta, Branislavom Jeknićem, predstavila je naš grad u najboljem svijetlu. Domaćini, nekadašnji kolonisti i njihovi potomci koji ove krajeve Vojvodine naseljavaju od 1945. godine, su gostoprimljivošću i emotivnim pričama ostavili veliki utisak na članove našeg KUD-a.

U dvije večeri u Crnogorskom omladinskom domu i Kulturnom centru posjetioci su imali rijetku priliku da vide, po mnogima, najkompletniji prikaz crnogorskog nasleđa ikada – igre u kolu, pjesme i običaje, mahom, pivskog i kolašinskog kraja. U klubu Kulturnog centra organizovana je i izložba „Kolašin na starim fotografijama“ Branislava Jeknića.

Edukativni dio projekta otvorili su rukovodioci KUD-ova, Jovica Vuković i Davor Sedlarević održavši predavanja na teme „Stari tipovi igara u durmitorskom kraju“ i „Da li znamo šta igramo – crnogorske igre u kolu kroz prizmu novih istraživanja.“ Predavanja su bila šansa da se na stručan način odgovori modernim stremljenjima i istraživačkom procesu koji u Crnoj Gori jedino sprovodi KUD „Mijat Mašković“, a KUD „Durmitor“ je vjerovatno najizvorniji čuvar naše tradicije. Tokom dijaloga pokrenuta su mnoga značajna pitanja o tome šta je zapravo istina o našim igrama i gdje se najviše griješi kada se te igre predstavljaju široj publici.

Na velikom koncertu „S Bjelasice preko Durmitora“ su prikazane obrade petrovdanskih i svadbenih običaja u djevojačkoj kući, „Umir krvi“ i sjednik u Morači „Veselo“. U ova četiri scenska prikaza viđen je velik broj igara koje se inače ne mogu vidjeti na repertoarima domaćih društava poput truse, U Vukića Brankovića, moračkog kola, kalopera, ljubikola, đidija, ogledala, maglice, crnogorskog skakanja po starinski, i priličan broj varijanti takozvanih poskočica. Pjevačke grupe su pjevanjem „na glas“, koje pripada najstarijem sloju pjevanja u Crnoj Gori, dokazale zašto vrijedi izučavati i očuvati ovaj veoma zahtjevan način pjevanja. Publika je aplauzom i smijehom pozdravljala šaljiva natpjevavanja Kuljana i Kolašinca poput: „Ženiću te, moja gara, trides’ prvog februara“, ili „Nijesi mi dužan krvi ni ljubavnik bio prvi“. Ženska pjevačka grupa „Durmitora“, koje je nedavno izdala i cd sa izvornim crnogorskim pjesmama, je pokazala zašto je najbolja pjevačka grupa koja izvodi crnogorsku muziku, a mlađa pjevačka grupa iz Kolašina je potvdila da spadaju u njihove prave naslednice. Predstavili su se i solisti: dvojeničar Stojan Ćurčić, guslar Pero Vujović, diplar Ljubo Miljanić, na svirali i diplama Davor Sedlarević, a čuli su se i dijelovi vokalne tradicije poput uspavanke i tuženja koje su izvele Nada Golubović i Vanja Kljajić. Program je vodio glumac kolašinskog amaterskog pozorišta i  član KUD-a Nikola – Lića Šćepanović.

„Publika koja je gledala naš koncert, a većina su naši zemljaci, je dala ovakav komentar: “To što smo viđeli večeras je Crna Gora našeg odrastanja i pamćenja na priče naših predaka o tome kako su živjeli”.

„Ja sam izuzetno zadovoljan što su se srela dva društva koja se trude da na istinski način prezentuju ono najljepše što nam preci ostaviše svoju pjesmu igru i običaje. Bio bih srećan da naš put slijede i drugi i da ono što smo mi propustili nadograde, a tamo đe smo pogriješili isprave“, kaže Jovica Vuković, rukovodilac „Durmitora“.

Davor Sedlarević je izrazio veliku zahvalnost domaćinima iz Kule na srdačnom dočeku, a posebno se zahvalio direktoru „Durmitora“ Milovanu Vukoviću na lijepim riječima, emocijama i načinu na koji promoviše crnogorsko nasleđe. „Svi članovi „Durmitora“ su nam omogućili, prije svega, da učimo o tradiciji, a pored toga su pokazali pravo značenje riječi Crnogorac – u svakom smislu. Nezaboravno je bilo prvo veče u Crnogorskom domu kada su do kasno u noć, sasvim spontano, odlijegale crnogorske pjesme i do punog sjaja dolazila umiješnost pjevača u smišljanju stihova, priča i šala. Zajednički koncert je bio još jedan pokušaj da se spriječi sve češća devastacija crnogorskih igara i pjesama, koje, kako je poznato, nikada nijesu izvođene uz svirku. To je autentika – u poslednjem dostupnom obliku i ona mora da ima prioritet dok god je „živa““, – kazao je Sedlarević.

Sledeće godine će naš KUD ugostiti Kuljane, a po riječima učesnika, teško će se uzvratiti način na koji je „Mijat Mašković“ dočekan u Kuli.

„Žal za zavičajem naših domaćina i želja da se svakog trenutka osjećamo kao svoji, poneka suza i mnogo iskrene priče su obilježili ovu turneju. Ovakvi susreti daju nadu da naša tradicija nije zaboravljena, da ima mladih ljudi koji će nastaviti da razvijaju i revitalizuju ove, vrlo zahtjevne, oblike pjesme i igre, a mi smo tu da podržimo sve aktivnosti koje promovišu kolašinske umjetnike, poslednje čuvare tradicije iz KUD-a „Mijat Mašković“, zaključio je Branislav Jeknić.