KUD gostovao u Negotinu

KUD 1 Negotin 01 06 2015

Mlađa ženska pjevačka grupa KUD-a “Mijat Mašković” učestvovala je na prestižnom Vokalnom etno festivalu mladih  – VEF-u u organizaciji udruženja NEGO, koji se održava u Negotinu gdje su osvojile drugo mjesto.

Po preporuci dr Zlate Marjanović, jednog od najvećih stručnjaka za crnogorsku tradicionalnu muziku, mlađa ženska pjevačka grupa KUD-a “Mijat Mašković” učestvovala je na prestižnom Vokalnom etno festivalu mladih  – VEF-u u organizaciji udruženja NEGO, koji se održava u Negotinu. U veoma jakoj konkurenciji etnomuzikoloških odsjeka i horova iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije, iako najmlađe, članice našeg KUD-a su osvojile visoko drugo mjesto.

“Sam poziv za učešće na festival od eksperta kakva je dr Marjanović predstavlja veliku čast za naše društvo, a o nagradi nijesmo ni razmišljali. Ona je došla kao plod velikog rada, s obzirom da težinu žanra koji karakteriše pjesme iz okoline Kolašina. Ističem da smo izvodili pjesme isključivo iz našeg kraja, što je ocijenjeno kao veoma hrabar potez koji se na kraju i isplatio”, kazao je Davor Sedlarević, rukovodilac KUD-a.

“Nastupom na VEF-u opravdana je višestruka aktivnost KUD-a kako na istraživačkom radu, tako i na prezentaciji crnogorskog nasljeđa. Svi naši planovi vezani su za očuvanje, revitalizaciju i prenošenje zaboravljene igračko – muzičke tradicije, koja je, kako je i dokazano u Negotinu, rodnom gradu Stevana Stojanovića – Mokranjca, izuzetno cijenjena u stručnim etnomuzikološkim krugovima”, navodi direktor Centra za kulturu Kolašin Branislav Jeknić.

Inače, grupa KUD-a “Mijat Mašković” je brojala 6 članica, od kojih su 4 uzrasta od 11 godina, i dvije srednjoškolke. Put je finansirao Centar za kulturu Kolašin uz donacije kolašinskog Vodovoda i Komunalnog preduzeća, kao i bivšeg člana KUD-a Milića Sedlarevića. Veliku zahvalnost članice pjevačke grupe iskazuju ljubaznim domaćinima u Negotinu kod kojih su bile smještene. U sklopu edukatvinog dijela turneje, kao što je praksa u KUD-u, posjećena je Mokranjčeva rodna kuća, te  jedan od najznačajnijih spomenika iz rimskog doba, čuvena Feliks Romulijana.

KUD 2 Negotin 01 06 2015Kako najavljuju u Centru za kulturu, tokom ljeta će se realizovati nekoliko  značajnih projekata. Ansambl crnogorskih igara i pjesama će 13. i 14. juna gostovati na Trojicama kod Kotora na tamošnjim tradicionalnim svečanostima,  potom slijedi koncert kojim se rezimira godišnji rad društva, da bi 17. jula upriličili veliki koncert na kom će gostovati najstarije muzičko društvo Srbije ADZNM “Gusle” iz Kikinde i FA “Nikola Đurković” iz Kotora. Taj koncert je dio projekta kog je podržalo Ministarstvo kulture, a koji promoviše različite tradicije sjevera i juga. 

Takođe, još jedan projekat koji je navedeno Ministarstvo podržalo je “Etnokamp” – Kolašin koji je visokostručni istraživački kamp na kom će se krajem jula i početkom avgusta obilaziti stariji sloj stanovništva kolašinske opštine u cilju sakupljanja starih igara, pjesama i običaja. To je prvi kamp takve vrste u Crnoj Gori, a mentori i gosti kampa biće najistaknutija imena poput dr Zlate Marjanović, dr Vesne Karin, spec. Igora Popova, prof. Predraga Šušića, spec. Ane Ćirić, te studenti etnomuzikologije i etnokoreologije iz Norveške, Bosne, Srbije i Crne Gore. Za sve zainteresovane biće održana javna predavanja u Centru za kulturu gdje će i lokalna zajednica imati šansu da se aktivno uključi u sve aktivnosti Centra za kulturu  i KUD-a.

Ovim aktivnostima rad folkloraša prevazilazi okvire amaterizma i postavlja nove, naučne standarde po čemu je KUD “Mijat Mašković” jedinstven u Crnoj Gori.