KUD gostovao u Ohridu

KUD u Ohridu 01 05 2015

Dječiji izvođački ansambl KUD-a „Mijat Mašković“ učestvovao je od 30. aprila do 03. maja na festivalu „Proletno cveće“ u Ohridu. Uz finansijsku saradnju roditelja djece i Centra za kulturu Kolašin realizovano je učešće na festivalu koje je predviđeno godišnjim planom rada Društva.

 

Ansambl sačinjen od 23 djece je, pored šanse da se na sceni ogleda sa ansamblima iz cijelog svijeta, upoznao  vrlo bogatu kulturu i istoriju Ohrida.

Umjetnički rukovodilac KUD – a Davor Sedlarević je kazao da je ova turneja malih folkloraša imala karakter edukativne ekskurzije pošto su u pratnji profesionalnih vodiča svaki slobodni trenutak koristili da obiđu znamenitosti grada koji je od 1979. pod zaštitom UNESCO.

„Tako su, pored obilaska urbanog dijela grada, naša djeca obišla Samuilovu tvrđavu koja dominira gradom i sa koje se pruža izvanredan pogled na jezero i Ohrid. U antičkom teatru koji datira još od 200 g. pr.n.e. su se upoznali sa izuzetnom akustikom ovog zdanja, koje je u jednom periodu svoje istorije čak služilo kao arena za borbu gladijatora, a svjetlost dana konačno je ugledalo iskopavanjem 2001.g. U tom ambijentu, na oduševljenje posjetilaca, otpjevana je i jedna stara pjesma iz našeg grada“.

„Posjeta Muzeju na vodi u kom je rekonstruisano naselje iz 1200 – 700 g. pr. n. e. je sve ostavila bez daha. Sojenice izgrađene iznad vode su predstava nekadašnjeg života na obali jezera, a ostaci te kulture su pronađi na 6 metara dubine i u većini su očuvani. Potom je uslijedila posjeta čuvenom Manastiru Sv. Naum“.

„Naši najmlađi follkloraši su boravak u Ohridu krunisali defileom gradskim ulicama prepunim turista koji su boravili tokom prvomajskih praznika, a našom nošnjom i pjesmom su skrenuli pažnju na sebe. Izvanrednim nastupom na koncertu, gdje su na najbolji način predstavili svoje vještine i promovisali Kolašin u najboljem svijetlu, zavrijedili su veliki aplauz i poziv organizatora da dogodine ponovo gostuju u Ohridu“, kazao je Sedlarević.