KUD gostovao u Tivtu

KUD Tivat 17 08 2015

U organizaciji KUD-a „Boka“ iz Tivta, 17-og avgusta, održan je koncert folklornih ansambala na velikoj Ljetnjoj pozornici. Na poziv prof. Predraga Šušića, rukovodioca tivatskog ansambla, gostovalo je i KUD „Mijat Mašković“.

To je bila prilika da se premijerno van Kolašina prikaže novi scenski prikaz „Petrovdan na katunu“,  autora Davora Sedlarevića, koji je na osnovu terenskih istraživanja na sceni oživio zaboravljeni običaj paljenja petrovdanskih „lila“, pletenja vijenaca od cvijeća, njihovog nošenja u mljekare i čobanskih pjesama i igara koje rijetko imamo priliku da vidimo. Sedlarević je istakao da je prezadovoljan reakcijom publike kao i visokim izvođačkim nivoom našeg ansambla, što potvrđuje ispravnost sistematskog pristupa izučavanju i revitalizaciji naših starih igara i pjesama. U programu je uzela učešće i ženska pjevačka grupa KUD-a „Mijat Mašković“ izvodeći pjesmu „Vila vilu preko Koma zvala“.

Pored kolašinskih folkloraša, u veoma dobro osmišljenom i zahtjevnom programu koji je koncipirao prof. Šušić, učestvovali su Veliki tamburaški orkestar „Vasa Jovanović“ pri KUD-u „Svetozar Marković“ iz Novog Sada kao i njihov narodni orkestar,  Društvo prijatelja Linđa „Linđo“ iz Dubrovnika i diplar Stevan Čavor.  Publika je imala priliku da vidi „Bokešku štoriu“, autorsko djelo Predraga Šušića, te niz igara i pjesama iz zemlje i okruženja.

Direktor Centra za kulturu Kolašin, Branislav Jeknić se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i naglasio da je saradnja sa renomiranim ansamblima i stručnjacima iz oblasti folklora prioritet Centra kulture, pored ostalih redovnih aktivnosti Centra u obogaćivanju i osmišljavanju kulturnog života grada.