KUD „Mijat Mašković“ u Bijelom Polju

28.09.2016 kud mijat maskovic na festivalu u BP

Centar za regionalnu saradnju Podgorica, Centar za kulturu i Turistička organizacija Bijelo Polje organizovali su u Bijelom Polju izložbu umjetničkih predmeta sa motivima kultura stanovništva ruralnih područja sjevera, kao i koncert izvornog folklornog stvaralaštva pod nazivom „Tanko poju za gorom đevojke”.

KUD „Mijat Mašković“ imao je čast da otvori koncert upravo sa pjesmom „Tanko poju za gorom đevojke“ u izvođenju Marije Medenice, da bi se potom predstavilo sa starim pjesmama i igrama iz moračkog i uskočkog regiona. Poziv za učešće u manifestaciji naše društvo je zavrijedilo specifičnim odnosom prema kulturnom nasleđu i istraživačkim procesom kojim uspješno revitalizuje stare napjeve i plesove.

Program je koncipirao Mićo Miranović, autor emisije TVCG „Kad prošetam Crnom Gorom“, a pored KUD-a „Mijat Mašković“, učestvovali su i ansambli i solisti iz Plužina, Plava, Gusinja, Rožaja, Petnjice, Pljevalja i Bijelog Polja. U dnevnim aktivnostima projekta predstavile su se i vješte vezilje iz Kolašina Vojislava Beba Šćepanović i Vera Račić.